Przyrodnicze forum dyskusyjne Biolog.pl




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lut 2017, o 17:47 
Offline

Dołączył(a): 14 sty 2015, o 12:18
Posty: 1957
Płeć: brak
Niech mi ktoś wytłumaczy jak stwierdzili (bez miareczkowania), że najmniej wolnych kwasów tłuszczowych będzie w tristearynianie glicerolu? Czy ktoś nie pomylił tego z liczbą zmydlania?


Góra
  
 
PostNapisane: 1 mar 2017, o 19:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 kwi 2010, o 02:57
Posty: 819
Płeć: Mężczyzna
pesel napisał(a):
Niech mi ktoś wytłumaczy jak stwierdzili (bez miareczkowania), że najmniej wolnych kwasów tłuszczowych będzie w tristearynianie glicerolu? Czy ktoś nie pomylił tego z liczbą zmydlania?

Jest to rzeczywiście pomieszanie z poplątaniem. Wg autorów zakładamy, że cały tłuszcz zawarty ulega hydrolizie i powstałe z niego kwasy tłuszczowe ulegają zobojętnieniu przez wodorotlenek. I dlatego, że tristearynian glicerolu jest najcięższy, to w 1 gramie tego związku znajdzie się najmniej moli kwasów tłuszczowych, a więc ilość wodorotlenku na ich zobojętnienie będzie najmniejsza. Tak zakładali autorzy.
Jednakże, każdy tłuszcz ma inną podatność na psucie się wskutek hydrolizy przy udziale bakterii i powietrza. Trudno powiedzieć, który z nich jest bardziej, a który mniej podatny na psucie. Jeżeli rozważymy to zadanie teoretycznie to rzeczywiście łatwo można odpowiedzieć, jednakże jeżeli ktoś zacznie szukać jakichś elementów budowy, które by miały przełożenie na trwałość tluszczy, to polegnie. Mogli to zadanie ułożyć troszkę inaczej, ażeby nie było takiej zagwostki. Gdyby napisali, że po 1 gramie każdego tłuszczu poddano całkowitej hydrolizie a następnie badano te liczby kwasowe, to nie byłoby problemu z potencjalną analizą trwałości przez maturzystów. A zresztą, czy teraz bromatologii nie ma przypadkiem w toku liceum? :d


Góra
  
 
PostNapisane: 2 mar 2017, o 00:26 
Offline

Dołączył(a): 14 sty 2015, o 12:18
Posty: 1957
Płeć: brak
lukasz471 napisał(a):
Wg autorów zakładamy, że cały tłuszcz zawarty ulega hydrolizie i powstałe z niego kwasy tłuszczowe ulegają zobojętnieniu przez wodorotlenek. I dlatego, że tristearynian glicerolu jest najcięższy, to w 1 gramie tego związku znajdzie się najmniej moli kwasów tłuszczowych, a więc ilość wodorotlenku na ich zobojętnienie będzie najmniejsza. Tak zakładali autorzy.
Niestety nie wiem co zakładali autorzy. Nie wiem co chcieli napisać. Wiem co napisali. Wiem również jak powstała odpowiedź z klucza i wiem, że ma się nijak do treści zadania.


Góra
  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Podobne wątki
 Wątki   Autor   Odpowiedzi   Wyświetlone   Ostatni post 
Nie ma nieprzeczytanych postów w tym dziale. Trudne zadanie, na podst. zad. 26, OKE Poznań, styczeń 2017

pesel

8

1516

27 sty 2017, o 21:26

Cappy Zobacz najnowszy post

Nie ma nieprzeczytanych postów w tym dziale. oke poznań 2017 odp

Ardorn

1

1681

5 lut 2017, o 16:41

pesel Zobacz najnowszy post

Nie ma nieprzeczytanych postów w tym dziale. Zadanie 2, OKE Poznań, styczeń 2017

pesel

2

1947

2 mar 2017, o 00:34

pesel Zobacz najnowszy post

Nie ma nieprzeczytanych postów w tym dziale. OKE Poznań 2017 - zadanie 31.2

pesel

4

1240

2 mar 2017, o 11:29

pesel Zobacz najnowszy post

Nie ma nieprzeczytanych postów w tym dziale. Załącznik(i) chemia odpowiedzi do arkusza styczeń 2015

marcell

0

2517

28 wrz 2016, o 11:58

marcell Zobacz najnowszy post