zasady tworzenia zwitaminizowanych posiłków
zasady tworzenia zwitaminizowanych posiłków
Witam! Mam do napisania krótką odpowiedz do pytania: Przdstaw 5 zasad przygotowania posiłków ,dzieki którym bedą one zawierać odpowiednią ilość witamin. Jesli ktos je zna lub wie gdzie tego szukac prosze o odpowiedz.Dzieki z góry i pozdrawiam
Re: zasady tworzenia zwitaminizowanych posiłków
Ja znam tylko jedną .
1. Nie gotować długo posiłków np. ziemniaków. Najlepiej gotować je na parze, ale komu by się chciało
2. Chyba jeszcze pasteryzacja
1. Nie gotować długo posiłków np. ziemniaków. Najlepiej gotować je na parze, ale komu by się chciało
2. Chyba jeszcze pasteryzacja
Re: zasady tworzenia zwitaminizowanych posiłków
Pasteryzacja to zły przykład i nie za bardzo związany z tematem.
Re: zasady tworzenia zwitaminizowanych posiłków
No to jak mówi JakubikF, pasteryzacja odpada
-
- Posty: 4371
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 19:58
Re: zasady tworzenia zwitaminizowanych posiłków
pasteryzacja raczejwybije witaminy
żywienie to nie jest moja mocna strona. może chodzić tez o to że jak robisz sobie posiłki to tak, żeby składniki nie neutralizowały nawzajem swojego pozytywnego działania (jak ogórek i pomidor) albo pamiętać żeby do sałatki dolać jakiegoś oleju, żeby witaminy miały w czym się rozpuścić iwejść do oragnizmu
żywienie to nie jest moja mocna strona. może chodzić tez o to że jak robisz sobie posiłki to tak, żeby składniki nie neutralizowały nawzajem swojego pozytywnego działania (jak ogórek i pomidor) albo pamiętać żeby do sałatki dolać jakiegoś oleju, żeby witaminy miały w czym się rozpuścić iwejść do oragnizmu
Re: zasady tworzenia zwitaminizowanych posiłków
Nie wiem co dokładnie masz na myśli. Istnieje obiegowa teza, że do surówki z marchwi powinno dodawać się oliwy, aby witamina A (rozp. w tłuszczach) była dzięki temu lepiej wchłanialna. Jednakże jest to nie prawda, gdyż beta-karoten występujący w marchwi (określany jako prowitamina A) jest nierozpuszczalny w tłuszczach. Zatem dodanie oleju nie wspomaga jego wchłaniania.pani Korczaszko pisze:albo pamiętać żeby do sałatki dolać jakiegoś oleju, żeby witaminy miały w czym się rozpuścić iwejść do oragnizmu
-
- Posty: 4371
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 19:58
Re: zasady tworzenia zwitaminizowanych posiłków
a inne witaminy? mi takie rzeczy gada mam po technologii żywności no ale kończyła ją już 30 lat temu, a w zawodzie nie pracuje, więc moze rzeczywiście pewne rzeczy się zmieniły
Re: zasady tworzenia zwitaminizowanych posiłków
To zależy w jakiej formie przyjmowane są witaminy - najczęściej są to prowitaminy. I w tej sytuacji trzeba wiedzieć czy prowitamina jest rozpuszczalna w tłuszczach czy też nie.
-
- Posty: 4371
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 19:58
Re: zasady tworzenia zwitaminizowanych posiłków
a prowitamina kiedy zmienia się w witaminę? czy jak już się zmieni nie potrzebuje tłuszczu, żeby się rozpuścić?
Re: zasady tworzenia zwitaminizowanych posiłków
Prowitaminy są przerabiane w witaminy już w organizmie pod wpływem enzymów.
[ Dodano: Nie Gru 16, 2007 15:41 ]
No, wyjątkiem jest prowitamina D, którą aktywuje działanie UVw skórze.
[ Dodano: Nie Gru 16, 2007 15:41 ]
No, wyjątkiem jest prowitamina D, którą aktywuje działanie UVw skórze.
Re: zasady tworzenia zwitaminizowanych posiłków
Jeśli za przykład bierzemy prowitaminę A to właśnie prowitamina jest NIEROZPUSZCZALNA w tłuszczach, a docelowa witamina z niej powstająca (retinol) jest ROZPUSZCZALNA w tłuszczach.pani Korczaszko pisze:czy jak już się zmieni nie potrzebuje tłuszczu, żeby się rozpuścić?
Wejdźcie sobie na wikipedię i zobaczcie jak wygląda struktura retinolu w porównaniu do beta-karotenu. Ewidentnie widać, że jedna cząsteczka jest niepolarna a druga polarna.
-
- Posty: 4371
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 19:58
Re: zasady tworzenia zwitaminizowanych posiłków
to wiem, ale czy jak jużzjemy prowitaminy, które w organizmie przemienią się w tłuszcze to nie przydałoby sie mieć trochę tego tłuszczu w zółądku/jelitach że ta witamina się rozpuściła?
Re: zasady tworzenia zwitaminizowanych posiłków
Przeczytaj temat jeszcze raz, albo sięgnij do innych źródeł. Z tego fragmentu wynika, że absolutnie nic nie rozumiesz w tej kwestii.pani Korczaszko pisze:to wiem, ale czy jak jużzjemy prowitaminy, które w organizmie przemienią się w tłuszcze
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Entalpia reakcji i tworzenia
autor: DMchemik » 2 kwie 2014, o 09:53 » w Ekologia - ochrona środowiska - 0 Odpowiedzi
- 7026 Odsłony
-
Ostatni post autor: DMchemik
2 kwie 2014, o 09:53
-
-
- 3 Odpowiedzi
- 1446 Odsłony
-
Ostatni post autor: Subby
21 lis 2014, o 19:56
-
-
Entalpia tworzenia C2H4Cl2
autor: juliettette » 5 maja 2014, o 18:16 » w Chemia w szkole i na studiach - 0 Odpowiedzi
- 1076 Odsłony
-
Ostatni post autor: juliettette
5 maja 2014, o 18:16
-
-
- 4 Odpowiedzi
- 2812 Odsłony
-
Ostatni post autor: Olafek
4 lut 2015, o 17:43
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości