Banany
Re: Banany
Banany wartościowe z punktu widzenia spożywczego są zawsze płone - kiedy znalazłeś nasionko w nich?
Te z nasionkami są bezwartościowe spożywczo.
Te z nasionkami są bezwartościowe spożywczo.
Re: Banany
No tak bardziej mączne, bo mają więcej skrobii. Ale nadal mnie intryguje kwestia efektów wywoływanych przez spożycie niedojrzałych owoców. Aniaww, masz może jeszcze jakieś pomysły? Czy to dotyczy wszystkich niedojrzałych owoców i które składniki dokładnie za to odpowiadają?
[ Dodano: Pią Sty 11, 2008 18:04 ]
Może kwasy organiczne np. jabłkowy ?
[ Dodano: Pią Sty 11, 2008 18:04 ]
Może kwasy organiczne np. jabłkowy ?
Re: Banany
nie chodzi przypadkiem o solaninę? Choć nie wiem czy występuje też w bananach.skarabae pisze:Ale nadal mnie intryguje kwestia efektów wywoływanych przez spożycie niedojrzałych owoców.
Re: Banany
O solaninie zawsze słyszałam w odniesieniu to psiankowatych, ale fakt, nawet jeśli nie ten glikozyd to można by poszukać innych wśród tej grupy.
Re: Banany
Aniaww - nie do końca, nie wiem czy jadłaś kiedyś chipsy bananowe Ja jadłem, są w nich plasterki ususzonych bananów własnie z nasionkami. Przynajmniej tak mi się zdaje bo dosyć dawno je jadłem.Aniaww pisze:Banany wartościowe z punktu widzenia spożywczego są zawsze płone - kiedy znalazłeś nasionko w nich?
Te z nasionkami są bezwartościowe spożywczo.
Pozdrawiam
Re: Banany
A to nie były przypadkiem jabłkowe
Po roku od posadzenia odrostu na szczycie rośliny pojawia się kwiatostan, który wygina się w dół. Na wierzchołku tego kwiatostanu znajdują się kwiaty męskie. Gdy owoce są dojrzałe, wówczas kwiaty te więdną i opadają. U podstawy kwiatostanów znajdują się kwiaty żeńskie, z których bez zapłodnienia powstają beznasienne owoce (partenokarpia). We wnętrzu owocu znajdują się tylko brązowe pozostałości po szczątkowych zalążkach. Jeśli w owocu znajdują się ciemne twarde nasiona, to w wyniku przypadkowego zapylenia pyłkiem dzikiego gatunku banana. Kwiatostan może wytworzyć do 400 owoców, skupionych po kilkanaście w tzw. rączkach. Po wydaniu owoców kłodzinę się ścina, ale roślina kontynuuje swój wzrost za pomocą odrostów. Na plantacjach bananowce eksploatuje się 5 - 20 lat, a następnie sadzi się nowe rośliny, ale właściciele małych plantacji w tropikach zwykle uprawiają swoje gaje bananowe przez 50 - 60 lat. Odmiany jadalne banana są określane jako banan właściwy i są one sterylnymi (beznasiennymi). mieszańcami międzygatunkowymi.
Po roku od posadzenia odrostu na szczycie rośliny pojawia się kwiatostan, który wygina się w dół. Na wierzchołku tego kwiatostanu znajdują się kwiaty męskie. Gdy owoce są dojrzałe, wówczas kwiaty te więdną i opadają. U podstawy kwiatostanów znajdują się kwiaty żeńskie, z których bez zapłodnienia powstają beznasienne owoce (partenokarpia). We wnętrzu owocu znajdują się tylko brązowe pozostałości po szczątkowych zalążkach. Jeśli w owocu znajdują się ciemne twarde nasiona, to w wyniku przypadkowego zapylenia pyłkiem dzikiego gatunku banana. Kwiatostan może wytworzyć do 400 owoców, skupionych po kilkanaście w tzw. rączkach. Po wydaniu owoców kłodzinę się ścina, ale roślina kontynuuje swój wzrost za pomocą odrostów. Na plantacjach bananowce eksploatuje się 5 - 20 lat, a następnie sadzi się nowe rośliny, ale właściciele małych plantacji w tropikach zwykle uprawiają swoje gaje bananowe przez 50 - 60 lat. Odmiany jadalne banana są określane jako banan właściwy i są one sterylnymi (beznasiennymi). mieszańcami międzygatunkowymi.
Kod: Zaznacz cały
biology.pl/owoce_egzotyczne/My%20Webs/banan1.htm
Re: Banany
No masz rację, ciekawi mnie jedynie czy te nasienne banany są niesmaczne, niezdrowe, że ich nie jemy ?
Co do tego, na pewno były to bananowe, nie jestem jedynie pewien co z tymi nasionkami wewnątrz. Aczkolwiek polecam bo bardzo smaczne.
Co do tego, na pewno były to bananowe, nie jestem jedynie pewien co z tymi nasionkami wewnątrz. Aczkolwiek polecam bo bardzo smaczne.
Re: Banany
Tak wyglądają dzikie banany:
Choćby były smaczniutkie to przeszkód bez liku
Choćby były smaczniutkie to przeszkód bez liku
-
- Posty: 71
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 20:41
Re: Banany
Gdzieś słyszałam, że z bananów po podsmażeniu wychodzą robaczki
Re: Banany
Osobiście nie spotkałam się z robaczkami, ale w zasadzie wszystko jest możliwe :p
Ostatnio trafiłam na robaczywą marchewkę.
Ostatnio trafiłam na robaczywą marchewkę.
Re: Banany
Robaczki wychodzące podczas smażenia? Hmm, ja również nigdy nie słyszałem o czymś takim. Nie jest to chyba zbytnio możliwe (no chyba, że na patelnie wrzucasz robaczywy owoc ). Banan jest zagrożony tylko na końcówkach.
Re: Banany
W końcówkach to ponoć lamblie są, ale ich nie zobaczysz.
Co do robaczków - to oczywiste że musiałby być robaczywy, a właśnie nie widziałam takiego, chociaż może w cieplejszym klimacie mają je, a do nas nie trafiają.
Co do robaczków - to oczywiste że musiałby być robaczywy, a właśnie nie widziałam takiego, chociaż może w cieplejszym klimacie mają je, a do nas nie trafiają.
Re: Banany
no, też tak myśle. a wogóle czy robaki jedzą jeszcze zielone owoce? Przecież te banany co jemy to przywożą niedojrzałe.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości