Chodziło mi o unikanie chleba w ogóle, a nie zastępowanie makaronem, w kontekście glutenu.Matthiola pisze:ale glutenu zawiera tyle samo.
Chleb
- Sunflower77
- Posty: 349
- Rejestracja: 10 cze 2007, o 17:59
Re: Chleb
Podobno orkisz jest bardzo dobry- jest chleb z takiej mąki robiony, od której się nie tyje, ale czy alergicy mogą go jeść, tego nie wiem. I nie tyłoby się od chleba, gdyby łaskawie nie walili tyle spulchniaczy- wiele lat temu jadła chleb pszenny- czułam się jakbym łykała powietrze
Re: Chleb
Dziwne rzeczy piszesz, produkty zbożowe należą do jednych z bardziej kalorycznych i to bez znaczenia czy to z pszenicy zwyczajnej czy pszenicy orkisz, i czego się tam do nich doda, więc jak zjesz za dużo to i tak przytyjesz Produkty bez spulchniaczy można kupić, a nawet i żytnie bez (podobno) dodatku pszenicy, spulchniaczy, co ma znaczenie dla alergików. Twardawe to nieco.
A czy alergicy mogą jeść orkisz, to zależy od stopnia wyrażenia alergii.
A czy alergicy mogą jeść orkisz, to zależy od stopnia wyrażenia alergii.
Re: Chleb
Ja kilka dni temu przeszedłem na dietę. Odstawiłem wszelkie produkty z pszenicy, z konserwantami, cukier pod każdą postacią, herbatę, kawę, ograniczam czerwone mięso. Jem teraz chleb żytni na naturalnym zakwasie bez drożdży, ciemny ryż, kasze, ryby, drób, jajka, warzywa, kwaśne owoce. Do tego piję ziołowe herbatki (ekologiczne) i wodę mineralną niegazowaną.
Moja decyzja była podyktowana alergią, która ostatnimi czasy zaczęła się nasilać. Czas z tym coś zrobić. Po jakimś czasie wezmę się za odczulanie.
Moja decyzja była podyktowana alergią, która ostatnimi czasy zaczęła się nasilać. Czas z tym coś zrobić. Po jakimś czasie wezmę się za odczulanie.
Re: Chleb
spulchniacze moi drodzy to mąka wysoko glutenowa oczyszczona - nie zadna chemia. Zwykla maka ale dopracowana bardziej niz z wiekszosci polskich mlymow. Staranniej sie ja oczyszcza i ma wieksza zawartosc glutenu - z tego co pamietam najbardziej sie nadaja jare odmiany szenicy - ozime maja mniej skladnikow odzywczych.
Re: Chleb
Chleby sprzedawane wsklepach ze zdrową żywnością (jak ten tendencyjnej nazwy nie lubię) dla osób na diecie bezglutenowej wydaję mi się mocno podejrzane. Są w opakowaniach, bardzo długo są świeże. Po za tym są drogie i niskiej jakości, twarde. Chleb upieczony na mieszance bezglutenowej (dostępnej w sprzedaży), wychodzi puszysty, mokry i miękki - a ten kupny jest po prostu nie do jedzenia.skarabae pisze:Produkty bez spulchniaczy można kupić, a nawet i żytnie bez (podobno) dodatku pszenicy, spulchniaczy, co ma znaczenie dla alergików. Twardawe to nieco.
Dokładnie - sam tak w domu robię o czy już pisałem. Jeśli chleb wychodzi zbyt zbity, to następnym razem dodaje nieco mąki tortowej - najbardziej bogatej w gluten.Matthiola pisze:spulchniacze moi drodzy to mąka wysoko glutenowa oczyszczona - nie zadna chemia.
Podobno. Mnie chleb z mąki pszennej orkiszowej nie smakuje. Tzn nie z samej orkiszowej, tylko zmieszanej np. z pszenna pełnoziarnistą oraz żytnią. Nie wiem czym się tak zachwycają wszyscy, jeśli chodzi o orkisz.Sunflower77 pisze:Podobno orkisz jest bardzo dobry- jest chleb z takiej mąki robiony
Re: Chleb
Ale te mieszanki bezglutenowe to zwykle jakieś wariacje na temat chleba, z mąką ryżową, kukurydzianą, sodą i paroma innymi dodatkami, co znów wyklucza spożycie przez niektórych alergików (ryż). I wtedy pozostają twarde eko-żytnie chlebki.
Orkisz to może i taka sama moda jak amarantus i inne pokarmy życia, chociaż dla alergików te różnice mogą mieć znaczenie.
Zdrowa żywność czyli jak ze zdrowego jedzenia zrobić złą dietę
Btw, chleba nigdy sama nie robiłam, ale jogurty tak, i hodowałam własne kiełki, i za każdym razem mam jakoś większe zaufanie do tego co jest w sklepach (przynajmniej była jakaś kontrola).
Orkisz to może i taka sama moda jak amarantus i inne pokarmy życia, chociaż dla alergików te różnice mogą mieć znaczenie.
Zdrowa żywność czyli jak ze zdrowego jedzenia zrobić złą dietę
Btw, chleba nigdy sama nie robiłam, ale jogurty tak, i hodowałam własne kiełki, i za każdym razem mam jakoś większe zaufanie do tego co jest w sklepach (przynajmniej była jakaś kontrola).
Re: Chleb
Mieszanki które miałem na myśli dotyczą mieszanki mąki kukurydzianej, mąki pszennej pozbawionej glutenu oraz naturalnych substancji o właściwościach glutenu (nadających lepkość i spoistość ciastu). One są jak najbardziej przeznaczone dla alergików.skarabae pisze:Ale te mieszanki bezglutenowe to zwykle jakieś wariacje na temat chleba, z mąką ryżową, kukurydzianą, sodą i paroma innymi dodatkami, co znów wyklucza spożycie przez niektórych alergików (ryż).
Re: Chleb
Robiony to moze jest, z dodatku 10% zeby mozna bylo napisac. Jest 2x drozszy i 2x mniejszy, nic poza tym.Sunflower77 pisze:Podobno orkisz jest bardzo dobry- jest chleb z takiej mąki robiony,
Jadlas kiedys chleb w W.Brytanii? Nawet ten z piekarnii jest jak rzadka gabka PSunflower77 pisze:gdyby łaskawie nie walili tyle spulchniaczy
Xoth, I teraz zywisz sie energia kosmosu? Wybierz sie do porzadnego dietetyka, ktory dobierze Ci taka diete, ktora nie bedzie wywolywala alergii i nie bedzie pozbawiona sensu. Pomysl tez nad produkcja niektorych rzeczy w domu.
Re: Chleb
A właśnie, ten kupny tej maki praktycznie nie zawiera:P. Mąką orkiszowa jest 3 razy droższa od zwykłej pszennej pełnoziarnistej. .Savok pisze:Robiony to moze jest, z dodatku 10% zeby mozna bylo napisac. Jest 2x drozszy i 2x mniejszy, nic poza tym.
-
- Posty: 332
- Rejestracja: 23 lip 2008, o 11:41
Re: Chleb
ano jest. nawet św. Hildegarda (XII wiek. niemka, i Benedyktynka) o tym wspominała i dzięki niej, mamy dzisiaj tak wiele przepisów na orkich. istnieje program w TV, który opowiada często o nieuleczalnie chorych ludziach, którzy po przejściu na dietę orkiszową zdrowieją. Pozbywają sie alergii, guzy zanikają, chudną itp. więc cosik jest w tym orkiszu . mam znajomą która jest alergiczką i przeszła na dietę orkiszową i . po alergii ani śladuSunflower77 pisze:Podobno orkisz jest bardzo dobry
Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobra krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy angina pectoris, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek, by wymienić tylko niektóre. Działarozgrzewająco", wspomaga, więc krążenie, jesttłusty", więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jestwysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepsza budowę tkanki mięśniowej,zapewnia dobra krew i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę.
cytat ze strony:* dieta Orkiszowa powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi
* jedząc ziarna Orkiszu diabetycy mogą ( po koniecznej konsultacji z lekarzem ) zażywać znacznie mniej insuliny
* kleiki Orkiszowe sprawdzają się najlepiej u osób z wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz u diabetyków
* ziarna Orkiszu przyspieszają przemianę materii, podczas gdy maka Orkiszowa raczej ją spowalnia
* zupa ( kleik ) z Orkiszu dla chorych na biegunkę i po swieżo przebytej operacji
* ziarna Orkiszu zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych
* Orkisz szybko powoduje pozostające na długo uczucie nasycenia
* kawa z Orkiszu poprawia trawienie i działa lekko przeczyszczająco, oraz przeciwalergicznie
* piwo z Orkiszu jest napojem wzmacniającym porównywalny w smaku z piwem jasnym
* Orkisz może stać się wspaniałym wypełnieniem poduszek, materacy itp. poprawiając krażenie i pomagając przy wzmożonym napięciu, bólach reumatycznych lub też przy problemach ze snem.
* Orkisz w smaku przypomina orzechy i zawiera składniki nie znajdowane w zwykłej pszenicy, które w ciele działają jak antyutleniacze. Jest także bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B, żelazo i białko.
Kod: Zaznacz cały
orkisz.com.pl/dieta_orkiszowa.html
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości