Chleb biały czy pełnoziarnisty? – Nie jadam chleba – mówi Barry. – Ale gdybym jadał, to tylko białe pieczywo. Ziarna pszenicy i otręby są ostre, pocierają i podrażniają ścianki przewodu pokarmowego, co wykazało badanie w 2006 roku. Rozrywają ścianki komórek jelita. Wyniki badań Imperial Cancer Research Fund z 1996 roku dowodzą, że ich spożywanie jest powiązane z występowaniem zespołu jelita drażliwego, zapalenia uchyłków jelita grubego, a nawet raka jelita grubego.
jak ktos spozywa cale ziarna, albo pieczywo zawierajace cale ziarna (tzwrozmaitosci"), to moze. maka pelnoziarnista jest rownie drobna, co ta na chleb bialy.
Czym planujesz go zastąpić? Była nawet taka książkaŻycie bez pieczywa", ale mi prawde mówiąc nie chciałoby się tym głowy zawracać. Brnąc w tego typu dywagacje dalej można i nabiał wyrzucić, bo też znajdą się jakieś ale.
najwiecej skladnikow odzywczych jest w bielnie i plewkach.
W bielnie jest duzo bialek i cukrow [z przewaga bialek], w zarodku sa enzymy, dlatego skielkowane ziarno nie ma juz tak wiele zieren skrobii i glutenu i jest mniej wypiekowe. Dzialanie enzymow mozemy sprobowac sami w domu - mamy w jamie ustnej enzymy amylolityczne i po dluzszym zuciu uchego chleba poczujemy ze robi sie slodki - wlasnie rozlozylismy skrobie :]
co zas do plew to zawieraja mikroelementy oraz duzo wlokna, ktore jak wiadomo wspomaga organizm w obronie przeciwko chorobom ukladu pokarmowego.
Co zas do pieczywa - biale pieczywo jest z maki pszennej bez plewek - ziarno nagie. Chleb taki ma mniej skladnikow odzywczych a wiecej glutenu - im wiecej glutenu tym chleb jest pulchniejszy. Gluten jest dla organizmu nieszkodliwy [za wyj. ludzi uczulonych].
Chleb pelnoziarnisty jest z plewkami i zawiera czesto duzo maki zytniej. Jest ona bogatsza w skladniki pokarmowe. Do tego dochodza zbawienne plewki. Malo glutenu - chleb jest twardszy i bardziej zbity.
Chleb bialy jest rarytasem dla organizmu, ale nie poleca sie go jest w wylacznosci. Mozna za to go podjadac jako przysmak.
Zycie bez chleba jest mozliwe - nalezy spozywac inne przetwory maczne - m.in. makarony.
Ja piekę chleb na mące pełnoziarnistej pszennej i żytniej z dodatkiem mąki białek (w celu zwiększenia ilości glutenu - pomaga to w uzyskaniu odrobinę bardziej puszystej struktury - chleb nie wychodzi tak zbity). Uważam, że taki chleb jest bardziej wartościowy. Po za tym lepiej się czuję po jego zjedzeniu.
Moim zdaniem to co jest napisane w załączonym fragmencie to bzdura. Proponuję w ogóle, jeść tylko przeciery, bo jeszcze coś nas podrażni. Błonnik zawarty w mące pełnoziarnistej zapobiega zaleganiu treści w jelitach, co przecież może być powodem różnego rodzaju zapaleń w dłuższym okresie.
poza tym kto powiedzial ze onet to wiarygodne źródło wiedzy. Co do chleba pieczonego w domu to nie moge sie doczekać lata jak pojade w Świętokrzyskie i ciocia bedzie kladła godącebułki chleba na słomie żytniej i zapach będzie w całym domostwie
a co jadłaś zamiast kanapek? czym można zapchać się rano i na wieczór w takim razie? - co prawda ja też niewiele go jem, ale to raczej efekt braku czasu na jedzenie i wole wszamać zupkę chińską a chleb mi nie schodzi nim spleśnieje
A ile można jechać na tych zupkach?!
Moim zdaniem chleb powinno się jeść, ale umiarkowaną ilość. Ja teraz mam trochę ograniczoną możliwość jedzenia chleba i muszę kroić kromkę na mniejsze kawałeczki, ale przez to jem trochę mniej i mam nadzieję, że trochę schudnę. PP
Nie uważam, żeby zastępowanie chleba makaronem miało sens. Jedzenie jest dla ludzi, tylko nie można przesadzać. No, chyba że ktoś nie toleruje glutenu, ale to inna sprawa.
yeast, makaron produkuje sie z triticum durum - pszenica twarda, ktora rozni sie od naszej tym ze ma bardziej szkliste bielno, ae glutenu zawiera tyle samo.
makaron jest tak samo szkodliwy alergikom co maka i pieczywo