Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci, bóle mięśni, głowy.

dział forum medycznego, omawiający sposoby leczenia chorób, jednak nie zastępujący wizyty w gabinecie lekarskim i nie służy do samoleczenia. Tematy na forum nie mogą być traktowane jako porada medyczna, ani jako opinia medyczna w przypadku jakichkolwiek problemów zdrowotnych.
Userr1
Posty: 25
Rejestracja: 28 lis 2014, o 22:23

Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci, bóle mięśni, głowy.

Post autor: Userr1 » 28 lis 2014, o 22:27

Witam.
Pisze z prośbą o jakieś porady dotyczące mojego stanu zdrowia i tego co mógłbym zrobić.
Przejdę od razu do rzeczy, od wielu już niestety lat mam w sobie jakiś problem, który mi bardzo utrudnia życie, od pewnego czasu ten problem narasta, teraz do takiego stopnia, że nie idzie normalnie cieszyć się życiem.
Mam 26 lat, największymi dolegliwościami które mi dokuczają są:

Objawy ciągłe:
- ciągłe zmęczenie
- brak koncentracji
- brak pamięci
- straszna senność (nawet po wyspaniu się - przy różnej ilości godzin)
- ciągłe uczucie zimna (nawet w pokoju przy temp.25C i przykryciu się dwoma kołdrami i kocem)
- szybkie męczenie się
- brak sił
- bóle mięśniowe (takie jak przy przeziębieniu)
- brak energii
- drżenie rąk

Czasami:
- czasami pojawiające się bóle brzucha
- czasami burczenie / przelewanie się w brzuchu
- mocno wzdęty brzuch
- czasem pojawiające się takie jakby zawroty głowy, tracę momentami równowagę ale rzadko
- częste przeziębienia
- bóle gardła
- bóle głowy


Rok temu byłem u lekarza ale po za zrobieniem badań (które wyszły dobrze) krwi, moczu i TSH, sprawa nie została wyjaśniona.
Teraz robię ponownie podstawowe badania z krewi i moczu. Co dalej nie wiem, wygląda na to, że rzeczywiście coś jest nie tak i gdzieś przyczyna tego musi leżeć, bo to po prostu nie możliwe abym w wieku 26 lat czuł się tak jak się czuję czyli do niczego. Po przyjściu z pracy potrafię niemal zasnąć na siedząco przy stole, nie mam ochoty na nic...
Co do diety to jem w ostatnim czasie raczej w miarę normalnie, choć zdarza mi się zjeść jakieś słodycze, fastfoody itp. Kawy nie piję, alkoholu nie piję po za piwem w ilości (ok. 3 piw na tydzień), narkotyków nie zażywam, leków żadnych nie przyjmuję. Jem sporo owców. Jedzenie domowe, raczej urozmaicone.
Jakieś trzy lata temu odżywiałem się przez jakiś czas nie najlepiej, piłem sporo napojów energetycznych (3 dziennie), jadłem sporo słodyczy i zupek chińskich no i też piłem więcej piwa.
Ostatnie badania krwi i moczu wyszły dobrze, po za podwyższonym wskaźnikiem żelaza.

Żelazo : norma 59-158, wynik: 210
Poza zwykłą pełną morfologią (wszystkie parametry ok) i badaniem moczu (również ok), miałem zrobione:
Glukoza: 82 (norma: 60-99)
ALT: 18 (norma: 0-41)
AST: 17 (norma: 0-3
CRP: <1 (norma: 0-5)
TSH: 3,5 (norma: 0,27-4,2)
RF: <10 (norma: 0-14)
Bilirubina całkowita: 0,82 (norma: 0,00 - 1,10)
Badanie kału w kierunku pasożytów: dwa razy wynik ujemny, czekam na wynik z trzeciego razu...
Anty-CCP: wynik: <7,00 (norma: 0,0-17,0)
Cholesterol całkowity: wynik: 208,60 (norma: 115,00 - 190,00)
Cholesterol HDL: wynik: 49,20
Cholesterol LDL: wynik: 136,70
Trójglicerydy: wynik 113,50
Badanie USG brzucha: wszystkie narządy w normie poza znalezionymi złogami do 3mm w obu nerkach (kamica nerkowa).

Ogólnie, lekarz po wywiadzie ze mną i zasugerowaniu moim odnośnie boreliozy też przychylił się ku temu, polecił zrobić prywatnie badanie odnośnie boreliozy, na początek badanie przeciwciał przeciwko Borelii w klasie IgM i IgG.
Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co jeszcze można by zrobić i co w ogóle robić?
Martwi mnie wysoki poziom żelaza, w ostaniach dniach odstawiłem jedzenie bogate w żelazo oraz wszelkie produkty zawierające witaminę C. (dzięki której organizm lepiej wchłania żelazo.) Ogólnie w ostatnim czasie istnieje możliwość przedawkowania wit. C poprzez picie ziołowego soku z dużą zawartością witaminy C (spore ilości dzienne) oraz spożywania dużej ilości owoców, może to się przyczyniło na podwyższenie poziomu żelaza?


Liczę na Państwa pomoc.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Medycyna Lwów
Posty: 6088
Rejestracja: 14 sty 2007, o 20:23
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci, bóle mięśni, gł

Post autor: Medycyna Lwów » 29 lis 2014, o 09:39

Borelioza jest dobrym pomysłem, poza tym anonimowo i bezpłatnie sprawdziłbym HIV (punkty są w internecie podane).
Nie podałeś stężeń Na, K, Ca, Mg - obecnie są częste niedobory tych pierwiastków - objawy też pasuję w dużej mierze do niedoboru wit. D3, który dotyczy ogromnego odsetka populacji. Stężenia tej witaminy nie warto badać, bo oznaczenie jest drogie, a suplementacja bezpieczna.
Co mogę polecić:
Vit.D3 1000 jm. 1xdz
Calcium 1 g 1xdz (nie z posiłkami)
Aspargin 3x2 tabl.

Userr1
Posty: 25
Rejestracja: 28 lis 2014, o 22:23

Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci, bóle mięśni, gł

Post autor: Userr1 » 6 gru 2014, o 15:59

Dziękuję za odpowiedz.

Podaję kolejne zrobione wyniki badań:

-Kał na pasożyty -trzecia próbka ok.
-Żelazo: 147 (norma 59-15 8)
% wysycenia transferyny 38,6
-Ferrytyna: 192 (norma 30 - 400)
-Transferyna: 296 ( norma200-360)
-TIBC: 192 (norma 228 -42 8)
-UIBC: 228 (norma 112-346)
-Sód: 141 (norma 135-145)
-Potas: 4,98 (norma 3,50-5,50)
-ELISA IgG 9,30 AU/ml
(wynik ujemny 15 AU/ml)
-ELISA IgM 6,50 AU/ml
(wynik ujemny 22 AU/ml)
-Witamina B12: 352 (norma: 191-663)

Jak widać po zastosowaniu diety 2 tygodniowej bez produktów posiadających żelazo i wit. C. Pomału poziom żelaza wraca do normy. Inne badania pod kątem żelaza też wyszły poprawnie.
Poziom witaminy B12 również dobry, badanie na boreliozę ELISA też ujemne.
Czyli podsumowując dalej nic nie wiadomo, a ogólnie czuję dalej nie dobrze, do tego teraz złapałem jakiegoś wirusa, bo mam stan podgorączkowy, jest mi okropnie zimno, mam dreszcze, ból gardła i okropny ból głowy, zwłaszcza przy pochylaniu się. Leżę w łóżku i nie mam ochoty na nic ledwo co pisze na klawiaturze. Nie dość, że sam w sobie jestem mega osłabiony to teraz jeszcze to przeziębienie...

Ines1993
Posty: 94
Rejestracja: 23 maja 2009, o 20:41

Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci, bóle mięśni, gł

Post autor: Ines1993 » 6 gru 2014, o 17:21

Co do ELISY i boreliozy, to nie jest ona całukiem wiarygodnym testem. Domyślam się, że to, co napiszę będzie dla większości osób związanych z medycyną herezjami. Chorowałam na boreliozę i dużo w tym czasie czytałam na ten temat. ELISA często daje wyniki fałszywie ujemne, o czym lekarze z którymi się spotkałam w większości nie wiedzą lub też nie chcą tego wiedzieć. Wiem, że kolejne badania to koszty, ale osobiście radzę zrobić też Western blot lub PCR (co do PCR - spotkałam się z opiniami, że daje wyniki fałszywie dodatnie). Przepraszam, że w tej chwili tak zwięźle, ale piszę z telefonu. Jeśli jesteś zainteresowany to mogę podesłać w wolnej chwili więcej informacji i źródeł.
Pozdrawiam :)

[ Post via Android ] Obrazek

ewa_g
Posty: 3
Rejestracja: 31 sty 2015, o 19:20

Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci, bóle mięśni, gł

Post autor: ewa_g » 31 sty 2015, o 19:34

Witam! Twoje wyniki i samopoczucie wskazuje na niedoczynność tarczycy. Idź do dobrego endokrynologa bo wynik tsh 3.5 jest wysoki i już powinieneś przyjmować euthyrox. Zrób jeszcze raz wyniki TSH a także FT3, FT4 i AntyTPO oraz poziom witaminy D3. Szukaj dobrego endokrynologa i nie daj sobie wmówić że wynik TSH równy 3.5 jest dobry. Przy takim poziomie TSH możesz źle się czuć i stąd mogą być Twoje problemy. Żelazo może się wyregulować przy stosowaniu leku na tarczycę Euthyrox. Życzę zdrowia i pozdrawiam.

Userr1
Posty: 25
Rejestracja: 28 lis 2014, o 22:23

Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci, bóle mięśni, gł

Post autor: Userr1 » 1 mar 2015, o 12:48

Bardzo dziękuje za odpowiedz.

Ogólnie mój stan zdrowia o dziwo się trochę sam poprawił, nie mam już zawrotów i bólów głowy, czuje się trochę lepiej choć część objawów pozostała i występuje w mniejszym lub większym stopniu.
Ostatnio miałem robione kolejne badania pod kątem boreliozy: test ELISA IgG i IgM oraz Western-Blot IgG i IgM - wszystkie te testy wyszły negatywnie.
Zrobiłem również ostatnio następujące badania:

TSH: 4,37 (Norma: 0,27-4,2)
FT3: 3,9 (Norma: 2,0-4,4)
FT4: 1,31 (Norma: 0,90-1,80)
AntyTPO: mniej niż 5,0 (Norma: mniej niż 34)
AntyTG: 13,5 (Norma: mniej niż 115)
Glukoza w osoczu: 96
Żelazo: 190 (Norma: 33-193)
Cholesterol całkowity: 184 (Norma: mniej niż 190)

Zgłaszałem lekarzowi, że mam biały nalot na języku i miałem też robiony wymaz z języka i wynik jest: Candida sp. (dodatni) +
Tak to wygląda na tą chwilę.

ewa_g
Posty: 3
Rejestracja: 31 sty 2015, o 19:20

Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci, bóle mięśni, gł

Post autor: ewa_g » 2 mar 2015, o 18:06

Witam
Poziom TSH ewidentnie wskazuje na niedoczynność tarczycy. Poszukaj dobrego endokrynologa, powinieneś brać euthyrox, tylko trzeba dobrze dopasować dawkę, a wszystkie dolegliwości Ci miną. Życzę zdrowia i pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Mårran
Posty: 4230
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 19:17
Lokalizacja: Toruń/Gdańsk

Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci, bóle mięśni, gł

Post autor: Mårran » 2 mar 2015, o 19:08

ewa_g, co Ty ten Euthyrox tak reklamujesz? :D Z Mercka jesteś?
Mrs Buka

ewa_g
Posty: 3
Rejestracja: 31 sty 2015, o 19:20

Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci, bóle mięśni, gł

Post autor: ewa_g » 4 mar 2015, o 20:08

Bo jest najlepszy. Też się nim leczę.

Awatar użytkownika
Medycyna Lwów
Posty: 6088
Rejestracja: 14 sty 2007, o 20:23
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci, bóle mięśni, gł

Post autor: Medycyna Lwów » 4 mar 2015, o 20:37

najlepszy tylko wskazania do jego zastosowania w chwili obecnej są tu co najmniej dyskusyjne.

Awatar użytkownika
primabella
Posty: 6
Rejestracja: 8 kwie 2015, o 18:59

Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci, bóle mięśni, gł

Post autor: primabella » 8 kwie 2015, o 19:05

no ja też myślałam że wystarczy coś jeść albo mniej jeść ale dopiero gdy zaczęłam jadać regularnie 5 posiłków w odpowiednich porach to zobaczyłam że schudłam i to dopiero przyniosło efekty, jak ktos nie ma takiej woli albo nie ma okolicznosci bo nie kazdy moze miec zeby idealnie 5 posilkow jadac w ciagu dnia no to polecam spróbować może diete dukana: [spam] albo nie wiem ocet jabłkowy... ale warto starac sie dobrze rozkladac te posilki bo to naprawde duzo daje :) no oczywiscie tez jedzac frytki na kolacje to trudno bd schudnac :) wiec logiki tutaj potrzeba :D

kacpermiel95
Posty: 2
Rejestracja: 9 lip 2015, o 17:06
Lokalizacja: Kłodzko

Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci, bóle mięśni, gł

Post autor: kacpermiel95 » 12 lip 2015, o 17:53

też miałem podobne problemy w zeszły roku, szczególnie po przeprowadzce ze wsi do miasta... oj było strasznie, wiecznie chory, bóle głowy, zmęczenie, ból kręgosłupa... jednym zdaniem człowiek do niczego, jak dojeżdżałem wcześniej do miasta to było super, zero choroby przez 3 lata, a tutaj po miesiącu mieszkania w mieście... no w każdym razie zmierzam do tego ze po serii masaży, ćwiczeniach dopiero pomogła mi akupunktura. Wydawało mi się dziwne ze akupunktura leczy np bóle kręgosłupa czy głowy, no ale okazało się ze tak. Także polecam wszystkim poczytać sobie o zabiegach igłami i spróbować bo działa

garratol
Posty: 7
Rejestracja: 24 wrz 2015, o 14:52

Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci, bóle mięśni, gł

Post autor: garratol » 26 wrz 2015, o 16:08

Czasami warto zmienić klimat, a czasami zmiana "szkodzi". Zawsze warto na ten temat porozmawiać z lekarzem.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości