Kupiłem Biolara

Mikroskopy, preparaty, sprzęt, metody utrwalania i barwienia preparatów, zdjęcia mikroskopowe, mikrofotografia, metodyka, bioindykacja...

Moderator: planapo

Awatar użytkownika
planapo
Posty: 5254
Rejestracja: 30 gru 2010, o 15:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Kupiłem Biolara

Post autor: planapo » 4 sty 2018, o 18:47

Preparat ze zdjecia wyglada na barwiony.

Krew u mnie wyglada tak:
krew-dic.jpg
krew DIC
Co prawda to jest DIC jednak kolorystyka jest naturalna. Krwinki sa "czerwone" najbardziej w miejscu gdzie sa zbite i posklejane. Wiec z kolorystyka w Twoim mikroskopie jest wszystko ok.

biolar
Posty: 38
Rejestracja: 4 gru 2017, o 17:33

Re: Kupiłem Biolara

Post autor: biolar » 5 sty 2018, o 18:03

Dzięki. Szacun za zdjęcia.
Ja nie dość że dopiero zarczynam to muszę sporą część optyki jeszcze wymienić. Nawet podstawowy kondensor K51 jest do wymiany, bo ma przebarwienia na powierzchni które widać nawet na zdjęciach krwi, które wstawiłem w postach.

biolar
Posty: 38
Rejestracja: 4 gru 2017, o 17:33

Re: Kupiłem Biolara

Post autor: biolar » 6 sty 2018, o 18:47

Zdjęcia W ciemnym polu.
Z fotografii oraz mikrofotografi jest tak dobry jak z demokracji Putni, a światło to wiem że się włącza w domu włącznikiem, więc się nie śmiać.
Jeżeli ktoś czytał poprzednie posty to wie że zamontowałem aparat NIKON D5000(nazywany kastratem bo silnik od autofocusa wywalili mu do obiektywów, i bez obiektywów moge go używać tylko na literce M) w miejsce okulara.
Zacząłem pracować w ciemnym polu, i chciałem cyknąć zdjęcie. Cyknąłem i co, czarno, widać tylko kontury baniek powietrza, a preparatu nic.

Kilka pytań odnośnie ciemnego pola
1. Jak usunąć te bańki z olejku. Próbowałem nałożyć kilkakrotnie i zawsze nakroplił się powietrzem. Używam olejku z Delty
2. Jak zrobić zdjęcie aby nie było ciemne? Skoro ciemne to skąd wziąć światło, w ciemny polu.

Ustawienie ciemnego pola to też wydaje mi się że już wyższa szkoła jazdy. Wydaje mi się że kondensor musi być idealnie wycentrowany, bo dopiero po 2h zabawy centrowaniem udało mi się uzyskać jako taki obraz, albo może powietrze też z olejku wylazło. Ogólnie do dobrej jakości obrazu dużo mi brakuje.

Czy jest ktoś z W-wy kto gotów jest poświecić mi 2-3h aby zobaczyć jakie błędy popełniam bawiąc się Biolarem? (odwiozę, przywiozę i w zamian mogę obiad postawić :) ).

Awatar użytkownika
planapo
Posty: 5254
Rejestracja: 30 gru 2010, o 15:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Kupiłem Biolara

Post autor: planapo » 7 sty 2018, o 16:00

Od lat mam jeden aparat wiec sie nie orientuje - ten Twoj Nikon ma TTL?

biolar
Posty: 38
Rejestracja: 4 gru 2017, o 17:33

Re: Kupiłem Biolara

Post autor: biolar » 7 sty 2018, o 22:29

znalazłem takie info, ale z czym to się je

Nikon D5000 posiada wbudowaną lampę błyskową działającą w oparciu o pomiar i-TTL. Liczba przewodnia wynosi 13 (ISO 100 w trybie M). Czas synchronizacji błysku wynosi 1/200 sek., a korekcja siły błysku może odbywać się od -3 EV do +1 EV w krokach co 1/3 lub 1/2 EV. Dostępne tryby pracy z lampą błyskową to:
błysk wypełniający,
błysk z redukcją czerwonych oczu,
błysk z redukcją czerwonych oczu dla długich ekspozycji,
synchronizacja z długimi czasami,
synchronizacja z przednią kurtyną.

Nikon D5000 nie ma wbudowanego silnika AF, dlatego poprawnie działającymi obiektywami Nikkor są te z oznaczeniami AF-S i AF-I, posiadające wewnątrz silnik ustawiania ostrości. Pozostałe obiektywy, między innymi z oznaczeniami AF, po podłączeniu do D5000 stają się manualnymi i zmuszeni jesteśmy ustawiać ostrość ręcznie.

Podobny problem napotykamy, kiedy chcemy korzystać z obiektywów innych producentów. Tylko Sigma i Tamron ma w ofercie kompatybilne z D5000 obiektywy z wbudowanymi silnikami AF.

stąd to wziąłem
optyczne.pl/103.3-Test_aparatu-Nikon_D5000_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia.html

Awatar użytkownika
planapo
Posty: 5254
Rejestracja: 30 gru 2010, o 15:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Kupiłem Biolara

Post autor: planapo » 8 sty 2018, o 06:03

Na jakich ustawieniach masz aparat robiac zdjecie w jasnym polu?

biolar
Posty: 38
Rejestracja: 4 gru 2017, o 17:33

Re: Kupiłem Biolara

Post autor: biolar » 8 sty 2018, o 16:23

Zaraz się wkurzysz ponieważ masz do czynienia z totalnym amatorem.
Zdjęcia w jasnym polu.
Ustawiam aparat na literkę M, bo na każdej innej pisze do mnie urządzenie że "Nie zamocowano obiektywu"
czas naświetlania 1/250, ISO1000.
Dla zdjęć w ciemnym polu nic nie zmieniałem i przy taki samym ustawieniu wychodzą ciemno, znaczy nic nie wychodzi.

Awatar użytkownika
planapo
Posty: 5254
Rejestracja: 30 gru 2010, o 15:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Kupiłem Biolara

Post autor: planapo » 8 sty 2018, o 16:34

Kazdy kiedys zaczyna i o to wlasnie chodzi zeby zaczac :) Czy jestes w stanie zrobic zdjecie w jasnym polu majac ustawiony program "Av"?

Jakie parametry ustawiłes na "M"?

Nie znam tego konkretnego aparatu. Jak aparat ma pomiar swiatla TTL czyli "przez obiektyw" (through the lens) to powinien moc zrobic zdjecie nawet bez obiektywu i to wlasnie ma miejsce w fotografii mikroskopowej. Jesli nie ma takiego trybu i "nie chce" zrobic zdjecia to znaczy ze wspolpracuje z elektronika obiektywu :( I wtedy pozostaje ustawienie "M" i ręczne dobieranie czasu ekspozycji - za kazdym razem metoda prób i błedów :(

biolar
Posty: 38
Rejestracja: 4 gru 2017, o 17:33

Re: Kupiłem Biolara

Post autor: biolar » 8 sty 2018, o 21:00

na Av czyli u mnie na A nie można zrobić zdjęcia bo pisze że "nie zamontowałem obiektywu".

Mogę tylko zrobić zdjęcie na M czyli tak jak piszesz wszystko muszę ustawić sam.

No dobra, zostaje mi ręczene ustawienie. To co mogę jeszcze przestawić aby w ciemnym polu cokolowiego było widać na zdjęciu, może ISO zwiększę ? tylko z tego co czytam stracę na ostrości

Jest coś jeszcze co mogę zmieniać oprócz czasu naświetlania i ISO ?

Awatar użytkownika
planapo
Posty: 5254
Rejestracja: 30 gru 2010, o 15:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Kupiłem Biolara

Post autor: planapo » 9 sty 2018, o 05:19

Mozesz operowac glownie czasem naswietlania i ISO.

Metoda prob i bledow - polecam robic zdjecie tego samego na kolejnych czasach np 1/100, 1/150, 1/200, 1/250 etc - potem wybierasz ten najbardziej optymalny. To samo w przypadku ciemnego pola, tylko ze czasy znacznie dluzsze - moze wyjsc nawet po kilka-kilkanascie sekund.

Sposob czasochlonny, jednoczesnie z czasem zaczniesz wyczuwac jakie swiatlo to mniej wiecej jaki czas, jednak - jesli planujesz powaznie wejsc w mikro - to zmienilbym aparat na taki z pomiarem TTL.

biolar
Posty: 38
Rejestracja: 4 gru 2017, o 17:33

Re: Kupiłem Biolara

Post autor: biolar » 11 sty 2018, o 17:42

Dostałem taki obiektyw jak na zdjęciach.
Gwint: RMS
Na jaką długość tubusa jest ten obiektyw?
Załączniki
obiektyw2.jpg
obiektyw.jpg

Awatar użytkownika
planapo
Posty: 5254
Rejestracja: 30 gru 2010, o 15:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Kupiłem Biolara

Post autor: planapo » 11 sty 2018, o 20:33

Tzw. "krótki" obiektyw, na odległość parafokalna 33 mm, nie do biolara. Z przedłużką zadziała, bez może zabraknąć przesuwu stolika żeby złapać ostrość. Nie warto jak dla mnie.

Do biolara szukasz obiektywow z oznaczeniem "160", wiecej tutaj: obiektywy-na-160mm-oznaczenia-co-kupowa ... 47212.html

biolar
Posty: 38
Rejestracja: 4 gru 2017, o 17:33

Re: Kupiłem Biolara

Post autor: biolar » 13 sty 2018, o 16:36

<beczy> <beczy> <beczy>
niech ktoś mi powie co robię źle, bo nie mogę ustawić ciemnego pola, udało mi się tylko raz. Mam wrażenie to pod biolarem to nie jest takie łatwe. Jak byłem na kursie z delty to tam po jednej godzinie pracy z mikroskopem robiłem to bez problemu, teraz walczę już tydzień z biolarem i nic. Wydaje mi się że nie umiem wycentrować kondensora, albo mój uchwyt na kondensor jest jakoś przekrzywiony w płaszczyźnie.

Opiszę co robię i może ktoś mi powie co robię źle albo czego nie robię a powinienem robić.

Wkręcam kondensor ciemnego pola, wkręcam obiektyw.
Nanoszę kroplę oleju na kondensor, dojeżdżam kondensorem do preparatu, sprawdzam czy nie ma powietrza, kładę kroplę na preparat, nastawiam obiektyw, kilka razy przesuwam nad preparatem aby powietrze usunąć. Próbuje ustawić ostrość i mi nie wychodzi. W między czasie centruje kondensor i teżnie wychodzi.
<beczy> <beczy> <beczy> <beczy>

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości