Kwas z mąki żytniej

Specjalistyczne forum biotechnologiczne. Metody biotechnologiczne: real-time PCR, western-blot, dot-blot, barwienie, chromatografia, dializa. Zakup, stosowanie odczynników: enzymy restrykcyjne, polimerazy DNA, drabinki i markery białkowe, kwasy nukleinowe, primery do sekwencjonowania, pożywki bakteryjne... Aparatura laboratoryjna, badawcza.
000gosiulek000
Posty: 42
Rejestracja: 19 lip 2008, o 15:05

Kwas z mąki żytniej

Post autor: 000gosiulek000 »

W warunkach domowych zmieszanie mąki żytniej z ciepłą wodą nie zawsze prowadzi do powstania zakwasu. Wyjaśnij, co może być tego przyczyną.
Awatar użytkownika
stajenny
Posty: 6
Rejestracja: 24 kwie 2015, o 10:23

Re: Kwas z mąki żytniej

Post autor: stajenny »

Brzmi jak jakieś zadanie z podręcznika.
Może potrzeba ciepła, żeby zrobić zakwas? w sensie trzeba mąkę z wodą umieścić w jakimś ciepłym miejscu, żeby zaszła reakcja między nimi, bo inaczej zakwas nie powstanie
Adax82
Posty: 1519
Rejestracja: 2 lis 2013, o 19:42

Re: Kwas z mąki żytniej

Post autor: Adax82 »

000gosiulek000,
Jeśli nie powstaje tzn. zabrakło czegoś co ujęto w załączonym opisie. .będzie tu wiele przyczyn.
hanna23
Posty: 1
Rejestracja: 8 wrz 2016, o 13:26

Re: Kwas z mąki żytniej

Post autor: hanna23 »

siemano
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości