Masło czy margaryna?
- Medycyna Lwów
- Posty: 5874
- Rejestracja: 14 sty 2007, o 20:23
Re: Masło czy margaryna?
jak dla mnie należy zachować zdrowe proporcję i trochę margaryny i trochę masła (mam na myśli prawdziwe masało za ok. 4 zł, a nie pseudomasła z biedronki). Ja tak przynajmniej robię. I margaryna i masło mają swoje plusy i minusy.
Re: Masło czy margaryna?
otoz to. wczesniej o tym wspominalam. maslo powinno miec min zawartosc tluszczu 82% od ej granicy jest dla mnie maslo, jako tako. a najlepiej jak mama zrobi ze smietany tzn maszynka zrobi ale to tez trzeba troche swojego wkladu pracy
ciekawostka: kupilam ostatnio maslo. na opakowaniu napis: z dodatkiem mleka! eheczyli z czego sie robi maslo, skoro dodanie mleka to taki wielki atut
ciekawostka: kupilam ostatnio maslo. na opakowaniu napis: z dodatkiem mleka! eheczyli z czego sie robi maslo, skoro dodanie mleka to taki wielki atut
Re: Masło czy margaryna?
OK, ale zdajew sie, ze kwasy nienasycone sie jakos utwardza na niklu, czy cos w ten desen.Dawifd pisze:Przeczytałem skład margaryny i nigdzie nie było wspomniane o metalach cieżkich, typu rtęć, iryd, miedź, żelazo (czasami dodają), czy ołów.
[ Dodano: Pią Cze 12, 2009 11:29 ]
No wkalnie podobno nie, ani nie ma witamin odpowiednich, a kwasy nienasycone sa w zlej izoformie.Dawifd pisze:I masło nie jest zdrowsze od margaryny. Może i inaczej smakuje, niż maslisko, ale jest zdrowsze.
Re: Masło czy margaryna?
Tak utwardzane są w niklu, ale wtedy powstaja nasycone tłuszcze i wtedy można nazwać to coś masłemyeast pisze:OK, ale zdajew sie, ze kwasy nienasycone sie jakos utwardza na niklu, czy cos w ten desen.Dawifd pisze:Przeczytałem skład margaryny i nigdzie nie było wspomniane o metalach cieżkich, typu rtęć, iryd, miedź, żelazo (czasami dodają), czy ołów.
Poza tym, nikiel nie rozpszcza się w tluszczach
Re: Masło czy margaryna?
Tłuszcze wchodzą w skład błony komórkowej komórek, pełnią funkcję izolacyjną, budulcową itd.Dawifd pisze:Tłuszcze tak naprawdę są przydatne tylko, kiedy glukozy zabraknie. Wtedy są trawione, a tak to nic nie dają. Tylko brzuszek
Więc poza brzuszkiem dają coś jeszcze.
W smaku wolę margarynę. W domu wszyscy lubią masło, więc jem masło, a w szkole, jak kupuję bułki to z margaryną.
Re: Masło czy margaryna?
Czy ty w ogóle wiesz jak robi się masło? Bierzesz śmietanę, taką zebraną ze świeżego mleka prosto od krowy i ubija się ją, aż rozbije się emulsję i rozdzieli fazę tłuszczową od fazy wodnej. Masło wypada z tej mieszaniny i zbiera się je po prostu. Jeśli masz silny mikser możesz spróbować sam zrobić w domu masło. Kup śmietanę słodką 40% i ubijaj.Dawifd pisze:2 sprawa jest taka, że masło otrzumyje się z margaryny
Margaryna jest produktem zupełnie syntetycznym, gdyż dodaje się do niej np. witaminy - masło uzyskane tradycyjna drogą nie wymaga wzbogacania.
[ Dodano: Pią Cze 12, 2009 12:43 ]
A to jest skrajna głupota. Utwardzany tłuszcz rośliny to masło według Ciebie?Dawifd pisze:Tak utwardzane są w niklu, ale wtedy powstaja nasycone tłuszcze i wtedy można nazwać to coś masłem
[ Dodano: Pią Cze 12, 2009 12:45 ]
Widzisz. cholesterol jest niezbędny do zachowania ciągłości błon komórkowych - organizm nie jest w stanie się bez nie obyć, więc Twoje zdziwienie do wcześniejszej wypowiedzi jest bezzasadne.Dawifd pisze:Poza tym trochę sie wystraszyłem twojego komentarza, że wolisz cholesterol od jak to określiłaś metali ciężkich,
[ Dodano: Pią Cze 12, 2009 12:46 ]
Ale to nie ma nic do rzeczy.Dawifd pisze:Poza tym, nikiel nie rozpszcza się w tluszczach
Re: Masło czy margaryna?
Właśnie, część tych katalizatorów po prostu w margarynie zostaje. Nigdy nie jest tak, że wyeliminuje się wszystkie cząsteczki metali ciężkich. To jest nieekonomiczne, gdyby tak się stało, to proces produkcji margaryny byłby bardzo kosztowny, i w efekcie margaryna byłabyJakubikF pisze:Dawifd napisał/a:
Poza tym, nikiel nie rozpszcza się w tluszczach
Ale to nie ma nic do rzeczy.
droższa niż masło ]
A ludzie kupują margarynę w większości nie dlatego, że im smakuje, czy że jest niby zdrowsza (choć wcale nie jest ) ale dlatego, że jest tańsza po prostu - taka kilogramowa Delma np. kosztuje tyle co kostka dobrego masła (czyli coś około 4 złotych ).
Re: Masło czy margaryna?
1.) Częsciowo tak.JakubikF pisze: [ Dodano: Pią Cze 12, 2009 12:43 ]A to jest skrajna głupota. Utwardzany tłuszcz rośliny to masło według Ciebie?Dawifd pisze:Tak utwardzane są w niklu, ale wtedy powstaja nasycone tłuszcze i wtedy można nazwać to coś masłem
Oleinian gliceryny utwardzany wodorem (katalizatory niklowe) przeksztalca się w stearynian gliceryny, czyli związek nasycony.
Związki nasycone znajdują się głównie w oranizmie zwierzęcym, a nienasycone w roślinnym. Tak przynajmniej twierdzi moja nauczycielka od biologii.
Czyli można takowe coś częsciowo masłem nazwać można.
Re: Masło czy margaryna?
Masla sie nie utwardza, utwardza sie margaryne, bo robi ja sie z olejow roslinnych. Jedno z drugim ma niewiele wspolnego.Dawifd pisze:Tak utwardzane są w niklu, ale wtedy powstaja nasycone tłuszcze i wtedy można nazwać to coś masłem
[ Dodano: Pią Cze 12, 2009 13:48 ]
Nie, nie mozna.Dawifd pisze:Czyli można takowe coś częsciowo masłem nazwać można.
Re: Masło czy margaryna?
Biorąc pod uwagę tak duże różnice zdań, ja zawsze wybieram margarynę z masłem Wiem, że może nie jest tam wiele masła, ale mimo wszystko mi smakuje
-
- Posty: 4371
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 19:58
Re: Masło czy margaryna?
mleko świeżo od krowy do słoika 5litrowego, bujasz nim i po 0,5 h zaczyna się wytrącać masło a bujanie swietna sprawafimona pisze:a najlepiej jak mama zrobi ze smietany tzn maszynka zrobi ale to tez trzeba troche swojego wkladu pracy
[ Dodano: Pią Cze 12, 2009 15:11 ]
chociaz to moze nie bylo swieze mleko a jakas sietanka zebrana ale bujalo sie, bujalo
Re: Masło czy margaryna?
u, Korczaszkowa, to podziwiam =D ja sie w takie cos nie bawie wole wlac smietane do maszynki i w ciagu kilku minut jest maslo potem jakiąs trawe sie dorzuci i jest maslo ziolowe!
ale naprawde gratuluje i podziwiam
ale naprawde gratuluje i podziwiam
-
- Posty: 4371
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 19:58
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość