Masło czy margaryna?
Re: Masło czy margaryna?
dalej niz 49 poludnik? bo jesli tak to potwierdze ze zadupie a jak nie, to wyjdzie na to ze ja jestem bardziej na wschod i obale Twoj argument
jednak zaraz to nas ktos obali, za offtop
jednak zaraz to nas ktos obali, za offtop
Re: Masło czy margaryna?
Tą logiką dochodzimy do wniosku, że jakkolwiek dyskusyjna jest maślaność margaryny, tak smalec od dzisiaj jest masłem! Trochę zdrowego rozsądku.1.) Częsciowo tak.
Oleinian gliceryny utwardzany wodorem (katalizatory niklowe) przeksztalca się w stearynian gliceryny, czyli związek nasycony.
Związki nasycone znajdują się głównie w oranizmie zwierzęcym, a nienasycone w roślinnym. Tak przynajmniej twierdzi moja nauczycielka od biologii.
Czyli można takowe coś częsciowo masłem nazwać można.
[ Dodano: Pią Cze 12, 2009 17:50 ]
A to jest definicja z wiki:
Masło – tłuszcz jadalny w postaci zestalonej, otrzymywany z mleka krowiego, a właściwie ze śmietany. Nazwa masło jest zastrzeżona dla produktów bez domieszek tłuszczów roślinnych o określonej minimalnej zawartości tłuszczu (co najmniej 80%).
Re: Masło czy margaryna?
Margaryna jest poporostu niezdrowa. NIe dość, ze do jej produkcji używane są te katalizatory to ejszcze rozpuszczalniki np. heksan, wszytko to nie jest do konca usuwane z produktu. Poza tym ogromna ilość tłuszczów trans - zawały serca, miażdzyca. Dania wproawdzila zakaz sprzedaży produktów z podwyższoną ilością tych tłuszczów, w przyszłości zapewne nastąpi to w całej UE.
Zerknijcie sobie do jakiejś ksiązki o zdrowym odżywaniu, wszędzie mówią żeby dać sobie z margaryną spokój.
Zerknijcie sobie do jakiejś ksiązki o zdrowym odżywaniu, wszędzie mówią żeby dać sobie z margaryną spokój.
Re: Masło czy margaryna?
Zgadzam się z Vinci. Już od dawna mówi się, że jedzenie smalcu i masła (oczywiście w rozsądnych ilościach) jest zdecydowanie zdrowsze od spożywania utwardzanych tłuszczów roślinnych. Ten sam problem dotyczy dużej części restauracji fast food, które przygotowują smażone produkty na tłuszczu, który jest utwardzany. Stąd mówi się, że są tak niezdrowe (pomijając fakt, że daleko im od zbilansowanej diety), bo zjadamy tam mnóstwo tłuszczów trans.
Re: Masło czy margaryna?
A to ciekawe, dziś miałem okazje widzieć reklamę Ramy", że niby podawać dzieciom ponieważ dzięki niej dostarczymy niezbędne witaminy to prawidłowego rozwoju swojego dziecka a to wszystko prezentuje - kobieta, która jest Nianią chyba o nazwisku Zawadzka.
Jak byłem mały, w sensie jakieś 10 lat temu to jadałem tylko masło zrobione ręcznie z mleka prosto od krowy - najlepsze masło jaki kiedykolwiek miałem okazje jeść. A teraz jak kupuje to tyko masło Ekstra, która nie da się ukryć kosztuje chyba ponad 4 zł, ale w smaku jest dobre.
Jak byłem mały, w sensie jakieś 10 lat temu to jadałem tylko masło zrobione ręcznie z mleka prosto od krowy - najlepsze masło jaki kiedykolwiek miałem okazje jeść. A teraz jak kupuje to tyko masło Ekstra, która nie da się ukryć kosztuje chyba ponad 4 zł, ale w smaku jest dobre.
Re: Masło czy margaryna?
Przeciętna porcja frytek z McDonalda ma ok 5 gramów tłuszczów trans, średnia ilośc z całym zestawie to około 20 g. Spożycie już 1 -2 gramów jest szkodliwe. (Nutrition Secrets For A Hard Lean Body M Geary).Ten sam problem dotyczy dużej części restauracji fast food, które przygotowują smażone produkty na tłuszczu, który jest utwardzany. Stąd mówi się, że są tak niezdrowe (pomijając fakt, że daleko im od zbilansowanej diety), bo zjadamy tam mnóstwo tłuszczów trans.
MArgaryna jest sztucznie witaminizowana, powiew z Kanady.A to ciekawe, dziś miałem okazje widzieć reklamę Ramy", że niby podawać dzieciom ponieważ dzięki niej dostarczymy niezbędne witaminy to prawidłowego rozwoju swojego dziecka a to wszystko prezentuje - kobieta, która jest Nianią chyba o nazwisku Zawadzka.
Poza tym tak w ramach ciekawostek, margaryna jest normalnie biała, barwi się ja b-karotenem - kolejny wydałwałoby się zdrowy dodatek - pochdzenia naturalnego pochodzenie naturalne = substancja występuje w przyrodze, jednak w procfesie produkcji jest syntetyzowana sztucznie - pewnie zaweira produkty uboczne reakcji.
Re: Masło czy margaryna?
Masło na pewno dla dzieci, margaryna dla dziadków. Osobiście wolę masło, może jak będę miał problemy z cholesterolem to przerzucę się na margarynę.
Re: Masło czy margaryna?
A masełko to tak fajnie jełczeje. A margaryna nie chce i choć dawno jest popsuta to i tan nie poznasz, że jesz starocie.
Re: Masło czy margaryna?
A masełko to tak fajnie jełczeje.
Masełka kupowane w sklepia nie jełczeją]. Ale smoredek takiego własnej produkcji bezcennyd
Re: Masło czy margaryna?
Jełczeją, jełczeją, jeśli nie pachną to widać zmianę koloru na wierzchu.Vinci pisze:Masełka kupowane w sklepia nie jełczeją]. Ale smoredek takiego własnej produkcji bezcennyd
Re: Masło czy margaryna?
ostatnio z klasą byłam na wykładzie dotyczącym margaryn i zdecydowanie nie jest ona nikomu do życia niezbędna tak jak tłuszcze trans
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 34 gości