Mikroflora drożdży w mojej kuchni - jak walczyć?

Są wśród nas bakterie, wirusy, grzyby, cały świat mikro, o nich dyskutujemy na forum mikrobiologicznym
jsslash
Posty: 1
Rejestracja: 25 kwie 2017, o 13:28

Mikroflora drożdży w mojej kuchni - jak walczyć?

Post autor: jsslash » 25 kwie 2017, o 15:06

Witam

Jestem piwowarem domowym i od dłuższego czasu borykam się z problemem infekowanania moich piw przez dzikie drożdże, które zostały zidentyfikowane w badaniu mikroskopowym w browarze.
Sam również prowadziłem obserwacje mikroskopowe jednak nie wiem o nich nic a zatem nie wiem jak z nimi walczyć.
Czy ktoś z szanownych kolegów wie jakie może być źródło takiej mikroflory? Drożdże w tak dużych ilościach zwykle nie występują, bo do rozrodu potrzebują dość specyficznych warunków i nie infekują scian, podłóg czy innych materiałów jak np pleśnie. Ma ktoś z szanownych kolegów wiedzę na temat pracy z hodowlą drożdży tzw dzikich? Myślałem o ozonowaniu mieszkania, może ktoś zna stężenia ozonu które poradzilyby sobie z drożdżami? Może ktoś z Gliwic chciałby mi pomóc i zrobić badanie mikrobiologiczne powietrza z mojej kuchni? Lub wskazać kogoś lub jakąś instytucję która pomoglaby takie badanie wykonać?

Pozdrawiam
Jacek

[ Post via Android ] Obrazek

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości