Przerabiając zbiór Pana Witowskiego w odpowiedziach raz podane jest, że płyn Lugola barwi skrobię na intensywnie fioletowy, raz na ciemnoniebieski/granatowy- stąd moje pytania- jeżeli wystąpi takie pytania na maturze, który kolor będzie bardziej precyzyjny w odpowiedzi?
Drugie pytanie- mam zadanie:
Sformułuj problem badawczy:Do doświadczenia przygotowano trzy probówki zawierające:
probówka I- kleik z mąki ziemniaczanej
probówka II- miąższ z jabłka
probówka III- miąższ z owocu banana
Do każdej z nich dodano kilka kropli płynu Lugola (roztwór jodu w wodnym roztworze jodku potasu)- odczynnika do wykrywania skrobi.
w odpowiedziach autor zaproponował taki problem: wykrywanie skrobi w owocach jabłka i banana
czy w zadaniach maturalnych wiedząc, że nie ma w danym produkcie skrobi można tak po prostu go pominąć w problemie badawczym? czy to czasem jest niepoprawna odpowiedź?
ja zaproponowałbym takie problem: 1. Wykrywanie skrobi w produktach pochodzenia roślinnego. 2. Czy przygotowane probówki zawierają skrobię? ( z tym drugim mam wątpliwości)
Dziękuję z góry za pomoc! Wiem jaki klucz maturalny bywa upierdliwy dlatego zawczasu wolę się ubezpieczyć