wartość pokarmu

Masz problem z biologią na lekcjach? Czegoś nie rozumiesz? Potrzebujesz pomocy w rozwiązaniu zadań? Napisz o tym na forum!
jaaga
Posty: 11
Rejestracja: 28 wrz 2008, o 10:08

wartość pokarmu

Post autor: jaaga »

dostałam takie pytanie: w czym tkwi przyczyna obiżenia wartości spożywanego pokarmu?
i nie bardzo wiem co mam pod nim rozumieć(o czym napisac w odpowiedzi)
Awatar użytkownika
sparky
Posty: 251
Rejestracja: 27 gru 2007, o 09:32

Re: wartość pokarmu

Post autor: sparky »

Hmm, możemy to rozpatrywać na różne sposoby. Po pierwsze obniżamy wartość odżywczą spożwanego pokarmu przez jakąkolwiek przeróbkę termiczną ( gotowanie , smażenie - pozbywamy się naturalnych witamin ) , chemiczną ( np. dodawanie przypraw do smaku , też może zabić niektóre ważne elementy pokarmu ) . Nie wiem czy to też możemy zaliczyć do odpowiedzi, ale trzeba też uważać co jemy - wystrzegać się roślin zbyt intensywnie nawożonych ( Azotany i fosforany nam szkodzą )
milka.1985
Posty: 332
Rejestracja: 23 lip 2008, o 11:41

Re: wartość pokarmu

Post autor: milka.1985 »

jaaga pisze:przyczyna obiżenia wartości spożywanego pokarmu?
a nie chodzi tutaj przypadkiem o pozbywanie się tłuszczu i innych wysokokalorycznych substancji z pożywienia? robienie produktów tzw.light"? np. mamy mleko 3,2%, 1,5% oraz 0,5% które ma najmniej kalorii.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 18 gości