Scinanie bialek :)slina/mleko/jajko
-
- Posty: 239
- Rejestracja: 23 sty 2009, o 13:15
Scinanie bialek :)slina/mleko/jajko
Czesc,pytanie moze wydac sie dla niektorych banalne i pewnie polowa z was zabije mnie smiechem Otoz,zastanawialam sie ostatnio nad tym bo przeciez w naszej slinie znajduje sie enzym niezbedny do trawienia cukrow,amylaza slinowa,jest to enzym czyli bialko,a bialko w w tempertaurze ok 40 st scina sie. To jak zauwazymy ten proces w przypadku mowiac kolokwialnie,naplujemy do goracej wody?Czy moglby mi ktos to wytlumaczyc:P
Re: Scinanie bialek :)slina/mleko/jajko
Białkaścinają się (a raczej denaturują) w różnych temparaturach i wydaje mi się, że amylaza ślinowa wymaga nieco większej temparatury niż 40 stopni (jakby tak było, to temparatura40 stopni przy grypie powodowałaby natrychmiastową smierć). Natomiast w gorętszej wodzie białko traci po prostu swoją strukturę 3rzędową i może się wytrącić, jeśli jest go odpowiednio dużo.
-
- Posty: 239
- Rejestracja: 23 sty 2009, o 13:15
Re: Scinanie bialek :)slina/mleko/jajko
Aha Rozumiem Czyli onzacza to ze nie scina sie w takich postaci jak na przyklad wtedy kiedy wrzucimy jajko do wrzatku, poniewaz zbyt malestezenie ilosc tych bialek jest ? Rozumiem ,dziekuje bardzo za pomoc! pozdrawiam
Re: Scinanie bialek :)slina/mleko/jajko
Tak, stężenie - to adekwatne określenie.biologiczka90 pisze:poniewaz zbyt malestezenie"
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 0 Odpowiedzi
- 5231 Odsłony
-
Ostatni post autor: Edziaaaaaa
30 mar 2018, o 09:17
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości