Siła ssąca
Siła ssąca
Cześć mam problem z wyciągnięciem wniosków w doświadczeniu. Mianowicie: zostało wyciętych 10 cylinderków z ziemniaków o jednakowej grubości i długości. Zostały one wsadzone do różnych probówek z różnymi stężeniami sacharozy. Od 0,1 M do 1M. Po godzinie są wyjmowane i banana jest wielkość skrawków. W stężeniach od 0,7 ? 1M skrawki nieznacznie się powiększyły. Jaki wypływa z tego wniosek i jaki związek to ma z siłą ssącą. Przeszukałem już Internet i książkę. Wiem czym jest siła ssąca i osmoza ale wnioski same mi się nie nasuwają. Bardzo proszę o pomoc.
Re: Siła ssąca
Stężenie sacharozy w środowisku wpływa na wielkość ziemniaków. Przynajmniej tak wystarczyłoby odpowiedziec na maturze
Re: Siła ssąca
Ja bym to napisał tak: Wraz ze wzrostem stężeń sacharozy wzrasta osmoza. Następuje wypłukiwanie wody ze skrawków ziemniaka. Powstaje różnica między potencjałem osmotycznym roztworu a ciśnieniem turgorowym komórki. Im większy niedobór wody w komórce tym siła ssąca osiąga większą wartość - dlatego w stężeniach od 0,7 M do 1 M skrawki nieznacznie się powiększyły.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
siła ssąca, potencjał wody w komórce i potencjał osmotyczny
autor: machoń » 3 lut 2016, o 22:59 » w Fizjologia roślin - 1 Odpowiedzi
- 34766 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
4 lut 2016, o 09:45
-
-
- 1 Odpowiedzi
- 13628 Odsłony
-
Ostatni post autor: Adax82
22 lip 2015, o 15:08
-
- 1 Odpowiedzi
- 12369 Odsłony
-
Ostatni post autor: Olafek
24 lis 2014, o 21:20
-
-
Fotosystem PSI a pełna siła asymilacyjna
autor: bananwkarmelu » 3 mar 2015, o 18:33 » w Fizjologia roślin - 0 Odpowiedzi
- 13062 Odsłony
-
Ostatni post autor: bananwkarmelu
3 mar 2015, o 18:33
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości