enzym + sunstrat
Re: enzym + sunstrat
A - maltoza
W jelicie cienkim.
W jelicie cienkim.
Re: enzym + sunstrat
Dziękuję, mam jeszcze pytanie z ekologii:
1.
fitoplanktonzooplanktonuklejaszczupak
Podaj, które organizmy sa producentami. Określ rodzaj interakcji między ukleja a szpakiem.
Czy producentami są: fitoplankton i zooplankton, a ta interakcja to jaka będzie?
2. Wyjaśnij od czego zależy liczba poziomów troficznych w łańcuchu pokarmowym i podaj, w jakich ekosystemach funkcjonują łańcuchy krótsze.
1.
fitoplanktonzooplanktonuklejaszczupak
Podaj, które organizmy sa producentami. Określ rodzaj interakcji między ukleja a szpakiem.
Czy producentami są: fitoplankton i zooplankton, a ta interakcja to jaka będzie?
2. Wyjaśnij od czego zależy liczba poziomów troficznych w łańcuchu pokarmowym i podaj, w jakich ekosystemach funkcjonują łańcuchy krótsze.
Re: enzym + sunstrat
Fitoplankton są to producenci.A szczupak(na pewno nie szpak, jak napisałaś ) jest rybą drapieżną i zjada sobie ukleje(czyli planktonożercę).bozena. pisze:Podaj, które organizmy sa producentami. Określ rodzaj interakcji między ukleja a szpakiem.
Co do drugiego to wydaje mi się że liczba poziomów troficznych zależy od ilości energii zdeponowanej w poszczególnych poziomach.Tylko nie wiem czy mam rację.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2009, o 13:39 przez _Marcin_, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: enzym + sunstrat
1. producentem tylko fitoplankton. Ukleja jest zjadana przezs szczupaka, jest to drapieżnictwo.bozena. pisze:Dziękuję, mam jeszcze pytanie z ekologii:
1.
fitoplanktonzooplanktonuklejaszczupak
Podaj, które organizmy sa producentami. Określ rodzaj interakcji między ukleja a szpakiem.
Czy producentami są: fitoplankton i zooplankton, a ta interakcja to jaka będzie?
2. Wyjaśnij od czego zależy liczba poziomów troficznych w łańcuchu pokarmowym i podaj, w jakich ekosystemach funkcjonują łańcuchy krótsze.
2. Liczba poziomów troficznych jest ściśle zależna od energii jaka jest w każdym z poziomów łańcucha pokarmowego. Producenci pobierają jej dużą cześć, ale również ogromna jest tracona. Następnie konsumenci każdego kolejnego rzedu konsumując swoją ofiarę, pobierają od niej energię. Należy pamiętać że w miarę długości łańcucha jest jej coraz mniej, ponieważ zostaje ona ciągle tracona, np na własne potrzeby energetyczne organizmu, wraz z kałem, a ponad to nei jest pobieranaw całości z poprzedniego ogniwa w łańcuchu. Stąd, jak już napisałam, w każym kolejnym poziomie troficznym jest jej coraz mniej, stąd długości łańcuchów pokarmowych są ograniczone. Łańcuchy krótsze są tam, gdzie energii jest najmniej, np na dnie zbiorników wodnych.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Hydroliza enzymatyczna kazeiny przez enzym trypsyny
autor: Paweł99 » 4 paź 2017, o 21:41 » w Biotechnologia - 0 Odpowiedzi
- 6507 Odsłony
-
Ostatni post autor: Paweł99
4 paź 2017, o 21:41
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości