fermentacja alkoholowa u drożdży - dowód

Przepisy na proste doświadczenia z biologii. Pomoc w zrozumieniu podstaw biologii i zachodzących zjawisk biologicznych.
Awatar użytkownika
eMKa
Posty: 163
Rejestracja: 11 maja 2008, o 20:50

fermentacja alkoholowa u drożdży - dowód

Post autor: eMKa »

witam
mam zaprojektować doświadczenie, na podstawie którego udowodnię zachodzenie fermentacji alkoholowej u drożdży. Tak myślałam, żeby do zlewki dać wodę, cukier i drożdże, połączyć to wężykiem z probówką z wodą, do niej dodać wody wapiennej żeby wykryło CO2 - tylko nie wiem, czy wydzielanie CO2 będzie dowodem na fermentację alkoholową. Jak wykryć obecność alkoholu?
MajorMarcin
Posty: 1
Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:10

fermentacja alkoholowa u drożdży - dowód

Post autor: MajorMarcin »

mętnienie wody wapiennej skarze tylko na wytwarzanie CO2
Awatar użytkownika
Chiesa
Posty: 18
Rejestracja: 9 lut 2010, o 15:32

Re: fermentacja alkoholowa u drożdży - dowód

Post autor: Chiesa »

a obecność alkoholu można wykryć bardzo prosto-posiada charakterystyczny zapach ( z pewnością znany):arrow:
Awatar użytkownika
wolframix
Posty: 26
Rejestracja: 22 mar 2010, o 18:43

Re: fermentacja alkoholowa u drożdży - dowód

Post autor: wolframix »

zapach albo też smak (oraz działanie na twój organizm )
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości