Hej. Mam kilka dosyć dziwnych pytań, z pozoru prostych, tylko nie wiem jak na nie odpowiedzieć w sposób biologiczny. Z góry dziękuję za pomoc
1. Wyjaśnij przyczynę brunatnienia przecierów jabłkowych.
2. Na czym polega konserwujące działanie cukru dodawanego do przetworów owocowych.
3. Liście kapusty czerwonej po zagotowaniu przyjmują kolor niebiesko-fioletowy. Po dodaniu kilku kropel soku z cytryny stają się czerwone, Wyjaśnij przyczynę zmiany zabarwienia liści.
4. Dlaczego ugotowane owoce i warzywa stają się miękkie?
5. Co sprawia, że wywar uzyskany podczas gotowania dojrzałych owoców po ostudzeniu tworzy galaretkę?
Owoce i warzywa - proste pytania
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Drzewo ozdobne, którego owoce przypominają owoce miechunki w kolorze jasno zielonym
autor: KiKa » 18 sie 2017, o 17:54 » w Rośliny do oznaczenia - 0 Odpowiedzi
- 6072 Odsłony
-
Ostatni post autor: KiKa
18 sie 2017, o 17:54
-
-
- 1 Odpowiedzi
- 4814 Odsłony
-
Ostatni post autor: Pobóg
6 wrz 2018, o 11:21
-
- 1 Odpowiedzi
- 5907 Odsłony
-
Ostatni post autor: Laura98
28 paź 2015, o 17:54
-
- 4 Odpowiedzi
- 8470 Odsłony
-
Ostatni post autor: Bioguah0
9 gru 2014, o 13:24
-
- 2 Odpowiedzi
- 7965 Odsłony
-
Ostatni post autor: Bioguah0
14 gru 2014, o 14:00
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości