Owoce i warzywa - proste pytania

Cytologia, inaczej biologia komórki - nauka o budowie wewnętrznej i funkcji podstawowej jednostki budulcowej organizmów żywych jaką jest komórka.
rybuleq
Posty: 1
Rejestracja: 3 lis 2010, o 15:53

Owoce i warzywa - proste pytania

Post autor: rybuleq »

Hej. Mam kilka dosyć dziwnych pytań, z pozoru prostych, tylko nie wiem jak na nie odpowiedzieć w sposób biologiczny. Z góry dziękuję za pomoc

1. Wyjaśnij przyczynę brunatnienia przecierów jabłkowych.
2. Na czym polega konserwujące działanie cukru dodawanego do przetworów owocowych.
3. Liście kapusty czerwonej po zagotowaniu przyjmują kolor niebiesko-fioletowy. Po dodaniu kilku kropel soku z cytryny stają się czerwone, Wyjaśnij przyczynę zmiany zabarwienia liści.
4. Dlaczego ugotowane owoce i warzywa stają się miękkie?
5. Co sprawia, że wywar uzyskany podczas gotowania dojrzałych owoców po ostudzeniu tworzy galaretkę?
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości