hej potrzebuje pomocy w napisaniu sprawozdania dlatego będę wdzięczna jeśli ktoś rozjaśni moją niewiedzę
ćwiczenie: oznaczanie aktywności trypsyny na substratach białkowych.
A) trypsyna rozcieńczona 10razy przy pomocy 0,001 M HCl
a) 6 probówek:
1,4 probówka - 50mikrol roboczego roztworu enzymu i 50mikrol wody destylowanej
2,5 probówka - 100mikrol roboczego roztworu enzymu
3,6 probówka -100mikrol 0,001 M HCl
b)
do 1,2 i 3 dodać 1,4ml substratu azocoll
do 4,5 i 6 dod. 1ml roztworu kazeiny i prowadzic inkubacje przez 15minut w temp.37stopni C. Po tym czasie probowki ochłodzic i do probówek 4, 5, 6 dodac 0,4ml 20% TCA, wstrzasnąc i pozostawic w lodzie przez 5min. nastepnie wszystki probówki odwirowac w wirówce przez 2min. i w supernatancie z probówek 1, 2 i3 dokonac pomiaru absorbancji prz 520nm, a w supernatancie z 4,5 i 6 prz 280nm wzgledem wody destylowanej.
B)porównac uzyskane wyniki i przedyskutowac przydatnosc i czułosc obu metod oznaczania proteolitycznej trypsyny.
Wyniki:
bezwzgledne przyrosty absorbancji:
1- 0,203A
2- 0,275A
4-0,161 A
5- 0,233A
Aktywosc enzymu:
1- 0,44
2- 0,57
4- 0,21
5- 0,26
głównie chodzi i o pomoc przy pogrubionym pytaniu
biochemia - oznaczanie aktywonosci trypsyny
- prezesowaaa
- Posty: 234
- Rejestracja: 18 cze 2009, o 22:58
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Hydroliza enzymatyczna kazeiny przez enzym trypsyny
autor: Paweł99 » 4 paź 2017, o 21:41 » w Biotechnologia - 0 Odpowiedzi
- 6551 Odsłony
-
Ostatni post autor: Paweł99
4 paź 2017, o 21:41
-
-
-
Czy do oznaczania aktywności trypsyny można użyć buforu weronalowego pH 8,3 z 0,2M CaCl2?
autor: paulagreg » 13 lis 2019, o 17:46 » w Biotechnologia - 0 Odpowiedzi
- 5945 Odsłony
-
Ostatni post autor: paulagreg
13 lis 2019, o 17:46
-
-
- 3 Odpowiedzi
- 33695 Odsłony
-
Ostatni post autor: jacekp-bio
30 paź 2015, o 08:26
-
- 2 Odpowiedzi
- 7853 Odsłony
-
Ostatni post autor: man
22 gru 2015, o 23:05
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości