rośliny typu C4
-
rośliny typu C4
Czy mogłabym prosić kogos o rozszerzenie przykładów roślin typu C4 poza: kukurydzę, trzcinę cukrową i ogolne pojęcie : roslin tropikalnych..?
[ Dodano: Nie Maj 24, 2009 17:28 ]
Kilka już znalazłam, tylko pytanie.. czy wierzba i topola także należy do roślin typu C4?
[ Dodano: Nie Maj 24, 2009 17:28 ]
Kilka już znalazłam, tylko pytanie.. czy wierzba i topola także należy do roślin typu C4?
Re: rośliny typu C4
Do tego kompletu możesz jeszcze dorzucić sorgo i prosoletnia_mzawka pisze:Czy mogłabym prosić kogos o rozszerzenie przykładów roślin typu C4 poza: kukurydzę, trzcinę cukrową i ogolne pojęcie : roslin tropikalnych..?

A tak w ogóle: tylko 1% wszystkich gatunków roślin na świecie należy do grupy roślin o fotosyntezie C4 (tak przynajmniej wyczytałem

Ostatnio zmieniony 24 maja 2009, o 16:36 przez WojtekB, łącznie zmieniany 1 raz.
agawa, aloes, sorgo , proso... bo sukulenty takie jak kaktusy, rojnik, rozchodnik, grubosz, opuncja, haworsja, oleander itd. prowadzą fotosyntezę CAM, która jest zbliżona do C4 przez co łatwo pomylić te dwie grupy roślin; mało jest rzeczywiście przykładów na C4
[ Dodano: Nie Maj 24, 2009 17:39 ]
o, jeszcze miskant i szarłat uprawny, cokolwiek to jest
a o wierzbie i topoli jako C4 to nie słyszałam; chyba nie.

[ Dodano: Nie Maj 24, 2009 17:39 ]
o, jeszcze miskant i szarłat uprawny, cokolwiek to jest

a o wierzbie i topoli jako C4 to nie słyszałam; chyba nie.
A jeszcze znalazłem takie rośliny: spartina preriowa (Spartina pectinata), miskant olbrzymi (Miscanthus giganteus), proso rózgowate (Panicum virgatum)
palczatka Gerarda (Andropogon gerardi), miskant chiński (Miscanthus sinensis).
[ Dodano: Nie Maj 24, 2009 17:48 ]
palczatka Gerarda (Andropogon gerardi), miskant chiński (Miscanthus sinensis).
[ Dodano: Nie Maj 24, 2009 17:48 ]
Miskanty (Miscanthus) i spartyny (Spartina) to trawysasanka55 pisze:o, jeszcze miskant i szarłat uprawny, cokolwiek to jest

dziękiwojtas007 pisze:Miskanty (Miscanthus) i spartyny (Spartina) to trawy

A czy aloes to też czasem nie sukulent?sasanka55 pisze:agawa, aloes, sorgo , proso... bo sukulenty takie jak kaktusy, rojnik, rozchodnik, grubosz, opuncja, haworsja, oleander itd. prowadzą fotosyntezę CAM, która jest zbliżona do C4 przez co łatwo pomylić te dwie grupy roślin; mało jest rzeczywiście przykładów na C4
tak, sukulent, ale on akurat przeprowadza fotosyntezę C4... dlatego pewnie rzadko wspomina się dokładnie o podziale na CAM i C4, bo aby wykuć wszystkie przykłady i żeby to się jeszcze nie mieszało... no, wyższa szkoła jazdy 

A czy ktoś wie, jak jest z pokrewieństwem ewolucyjnym roślin C4? To jest grupa monofiletyczna?
Ale za to ich odział w ogólnej biomasie jest bardzo duży.A tak w ogóle: tylko 1% wszystkich gatunków roślin na świecie należy do grupy roślin o fotosyntezie C4
Czy ktoś wie jaki typ fotosyntezy zachodzi u bananowca?
A C4 to grupa polifiletyczna, w dodatku są różne typy.
A C4 to grupa polifiletyczna, w dodatku są różne typy.
-