Aksolotl pisze:Juz tlumacze tak, plazy sa zdolne do pobierania przez skore tlenu rozluszczonego w wodzie. W czasie trwania zimowej hibernacji plazow na dnie zbiornikow wodnych, kiedy tempo ich metabolizmu drastycznie spada, oddychanie przez skore tlenem rozpuszczonym w wodzie jest w stanie zaspokoic ich potrzeby tlenowe.
Ok to poprosze teraz przyklady plazow, ktore hibernuja w wodzie.
I zrodlo tego, o czym piszesz.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2014, o 15:46 przez dmnunited, łącznie zmieniany 1 raz.
No tak, napisałem o zmianie środ. ale pamiętaj też o wszystkich kotkach pieskach i innych słodziakach, które zostały przeniesione, czy zwierząt hodowlanych U nich wysoka specj. do warunków, nie jest gwarantem przezywalności.
Z racji tego, ze specjalizacja jest kierunkowa i dotyczy zazwyczaj przystosowania sie do danych warunkow bytowania (charakterystycznego dla srodowiska, w ktorym organizm zyje)
Denaturacja co do białek. Denaturacja, powoduje zniszczenie III rzędowej struktury białek, która warunkuje odpowiednią konformację przestrzenną centrum aktywnego białka, świadczącą o jego specyficzności substratowej, a to właśnie ono (centrum) odpowiada za przebieg reakcji katalitycznej, w wyniku czego(denat) właściwości katalityczne enzymu zostaną nieodwracalnie zahamowane. - jak tak napiszesz żaden egz się nie uczepi.
dmnunited: a poszukaj sobie nie powinno to stanowic problemu.
pyta nie błądzi, co prawda to o czym mowisz patrzac na historie ewolucji zdazalo sie zdecydowanie rzadziej, ale w sumie racja, w takim razie w odpowiedzi powinny sie znalezc obydwa.
pyta nie błၝzi pisze:Denaturacja co do białek. Denaturacja, powoduje zniszczenie III rzędowej struktury białek, która warunkuje odpowiednią konformację przestrzenną centrum aktywnego białka, świadczącą o jego specyficzności substratowej, a to właśnie ono (centrum) odpowiada za przebieg reakcji katalitycznej, w wyniku czego(denat) właściwości katalityczne enzymu zostaną nieodwracalnie zahamowane. - jak tak napiszesz żaden egz się nie uczepi.
Wiazania wodorowe rowniez odpowiadaja za konformacje przestrzenna.
pyta nie błၝzi pisze:
Lepsze by było pytanie dlaczego nie ciemnieją po zagotowaniu - bo dochodzi do denaturacji białek - enzymów odpowiadających za katalizowanie reakcji utleniania, powodujące ciemnienie ziemniaków na powietrzu.
Czyli masz 0, bo nie ustosunkowałeś się do pytania.
I poza tym, ziemniaki po ugotowaniu również ciemnieją.
To teraz ja poprosze zrodlo co do 90% no i nie dostalam poprzedniego, a sama dalam az dwa.
Tak czy inaczej - wyjasnilam Twoje watpliwosci w jaki sposob plazy moga oddychac pod woda, i to jeszcze przez skore.
Ziemniaki ciemnieją, ponieważ zawierają enzym- oksydazę polifenolową, która katalizuje reakcję utleniania związków organicznych zawartych w ziemniakach, konsekwencją czego jest zmiana barwa ziemniaków. Podaj wniosek dotyczący charakteru pierwotnej atmosfery ziemskiej wynikający z doświadczenia Millera.