kwas askorbinowy

Forum biochemiczne poruszające problemy związane z chemią w organizmach żywych, biosyntezą, strukturą, stężeniem, funkcjami i przemianami substancji chemicznych w organizmach
crims1
Posty: 1
Rejestracja: 7 wrz 2014, o 12:54

kwas askorbinowy

Post autor: crims1 »

Witam !
Zwracam się uprzejmie z pytaniem dotyczącym kwasu askorbinowego. Generalnie interesuje mnie jego wrażliwość na światło sztuczne (świetlówki) oraz temeprature przechowywania i dostęp tlenu. W jakich parametrach tych 3 czynników dochodzi do degradacji kwasu askorbinowego.
Sytuacja pierwsza, kwas przechowywany przez około 72h w przezroczystym worku, jakieś 3 metry pod świetlówkami, w worku nie zawsze szczelnie zamkniętym. (widoczny lekko żółty osad i bryłki).
Potem worek z tym kwasem trafia do mieszalnika w którym miesza się z kilkoma różnymi surowcami (temperatura w mieszarce niekiedy dochodzi do 33 stopni C) i potem w oznaczaniu kwasu w tej mieszance wyniki wychodzą zaniżone, bądź strasznie odbiegają od siebie (3 próby z jednej mieszanki )
Czy ma ta sytuacja i rodzaj przechowywania ma wpływ na degradacje kwasu ?
Zwracam się z pytaniem do Was, bo sam w tej dziedzinie raczej jestem laikiem.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości