(Nie)trawienie celulozy a jedzenie roślin

Forum biochemiczne poruszające problemy związane z chemią w organizmach żywych, biosyntezą, strukturą, stężeniem, funkcjami i przemianami substancji chemicznych w organizmach
Raptor
Posty: 4
Rejestracja: 19 cze 2013, o 15:22

(Nie)trawienie celulozy a jedzenie roślin

Post autor: Raptor »

Jeśli dobrze się orientuję, człowiek nie potrafi trawić celulozy. Ściany komórkowe roślin są jednak z niej zbudowane. Jak to więc jest, że jednak rośliny trawimy, uzyskujemy z nich energię i różne substancje? I czemu to dotyczy tylko niektórych roślin lub ich części (np. owoce jabłoni, korzenie marchwi itd.) a czemu nie możemy jeść np. trawy? Czy części roślin, które spożywamy nie mają ścian komórkowych, czy jak to jest?
AnnaWP
Posty: 3453
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 12:58

Re: (Nie)trawienie celulozy a jedzenie roślin

Post autor: AnnaWP »

Większość organów w stanie surowym jest trudne do zjedzenia i w znikomym stopniu strawialne. Organy dostosowane do zjadania - jak owoce, albo inne, przetworzone termicznie, nadają się do tego lepiej, bo dochodzi w nich do lizy blaszek środkowych i komórki rozsypują się, przez co łatwiej je trawić. Oczywiście celuloza jest nadal poza naszymi możliwościami.

Z surowych liści niemal nie uzyskujemy energii, taki seler naciowy jest bardzo mało kaloryczny. Oczywiście po ugotowaniu jest trochę lepiej, ale generalnie w chwili małego głodu nie ma jak kawałek mięska.

Możemy jeść trawę, tylko po co? Ani to smaczne, ani pożywne.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości