Banany
Re: Banany
Ja też słyszałem o tym że w bananach a zwłaszcza końcówkach znajdują się robaki i można je zobaczyć gdy wrzuci się je do mleka - podobno wtedy wyłażą i są to jakieś małe pasożyty, które potem niby wędrują nam pod skórą. Wrzuciłem do mleka chyba 10 końcówek bananów i z żadnych nic nie wyszło / Ale mimo wszystko powiedziała mi to osoba studiująca biologię o.O
Re: Banany
Banany jak i inne owoce tropikalne sprowadzane do Polski są takiej samej jakości jak dostarczane do Niemiec , Francji czy Anglii. Najczęściej jest to odmiany Cavendish oraz Gros Michel, które dobrze znoszą warunki długiego transportu morskiego. Problem jest w warunkach transportu, podczas którego mogą panować różne temperatury przechowywania i złe obchodzenie się z zapakowanymi bananami. Oczywiście często występują liczne choroby grzybowe, które często przyśpieszają rozwój i dojrzewanie bananów w opakowaniu. Dużo dostaw dostarczanych jest przechłodzonych co wpływa bezpośrednio na warunki dojrzewania i smak owocu. Taki banan nigdy nie dojrzeje w 100 % i będzie miał mniejszą jakość i gorszy smak dla klienta kocowego.
Re: Banany
W bananach solanina nie występuje tylko w ziemniakach . Jest to trucizna która wytwarzana jest poprzez bezpośrednie nasłonecznienie bulwy ziemniaka. Rozkłada się podczas gotowania i parowania ziemniaków, a więc poddana wysokiej temperaturze. Jednak nie polecam jeść mocno zazieleniałych warzyw, a te mniej mocno obierajcie przed gotowaniem. Na ocena jakości bananów wyraźnie mają wpływ warunki transportu i czynniki logistyczne tj. postępowanie z opakowaniami. Wiadomo, że jakość bananów porażonych chorobami grzybowymi też będzie złej jakości ale to widać gołym okiem.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości