Jak zrobić matę dezynfekcyjną?

dziki_chwast
Posty: 70
Rejestracja: 28 sie 2007, o 12:35
Lokalizacja: POLSKA

Jak zrobić matę dezynfekcyjną?

Post autor: dziki_chwast » 14 sie 2011, o 21:57

Witam. Są zalecenia w rolnictwie, aby przed kurnikiem była mata dezynfekcyjna. Maty dezynfekcyjne są dość drogie (ponad 160zł).
Czy da się to jakoś zrobić? Nawet bardzo prymitywnie - na jakiś dywan wylać środek dezynfekcyjny?

WojtekB
Posty: 4202
Rejestracja: 31 sie 2007, o 08:17

Re: Jak zrobić matę dezynfekcyjną?

Post autor: WojtekB » 14 sie 2011, o 22:22

dziki_chwast pisze:Witam. Są zalecenia w rolnictwie, aby przed kurnikiem była mata dezynfekcyjna. Maty dezynfekcyjne są dość drogie (ponad 160zł).
Czy da się to jakoś zrobić? Nawet bardzo prymitywnie - na jakiś dywan wylać środek dezynfekcyjny?
Jeżeli to jest kurnik, z którego jajka będą trafiać tylko na Twój stół to może być prowizorka a nawet bez. U nas w okolicy na przykład nie spotkałem, aby ktoś miał wyłożoną taką matę przed kurnikiem. Jeżeli wszystko idzie na użytek własny to aż tak restrykcyjnych przepisów nie musi przestrzegać. Co innego więksi hodowcy, którzy produkują jajka na sprzedaż do sklepów lub marketów.

dziki_chwast
Posty: 70
Rejestracja: 28 sie 2007, o 12:35
Lokalizacja: POLSKA

Re: Jak zrobić matę dezynfekcyjną?

Post autor: dziki_chwast » 14 sie 2011, o 23:03

Właśnie była u mnie kontrola z Agencji Restykturyzacji i zwrócili na to uwagę (mimo, że gospodarstwo jest niewielkie i jajka sprzedajemy znajomym; kur mamy około 30-40).

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 18 września 2003
W gospodarstwie, z którego zwierzęta lub środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego są wprowadzane na rynek, powinny znajdować się:
1)
wydzielone miejsce do składowania środków dezynfekcyjnych, zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych;
2)
wydzielone miejsce do składowania obornika;
3)
miejsce zapewniające właściwe warunki do przetrzymywania produktów leczniczych weterynaryjnych, zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych;
4)
odzież i obuwie przeznaczone tylko do obowiązkowego użycia w gospodarstwie;
5)
maty dezynfekcyjne w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść i wjazdów do gospodarstwa w przypadku wystąpienia zagrożenia epizootycznego;
6)
środki dezynfekcyjne w ilości niezbędnej do przeprowadzenia doraźnej dezynfekcji.

Awatar użytkownika
Stalowy
Posty: 2558
Rejestracja: 27 lut 2010, o 23:35

Re: Jak zrobić matę dezynfekcyjną?

Post autor: Stalowy » 14 sie 2011, o 23:08

To wszystko jest po prostu chore. Banda idiotów w krawatach jak zwykle wypisuje bzdury tylko po to, żeby wyglądało na to, że "coś robią".

Śmiech mnie ogarnia jak sobie myślę, że czepiają się takich pierdół uczciwych, drobnych hodowców dbających bardzo dobrze o swoje gospodarstwo. Niech sobie te maty w d* wsadzą i tyle!

dziki_chwast
Posty: 70
Rejestracja: 28 sie 2007, o 12:35
Lokalizacja: POLSKA

Re: Jak zrobić matę dezynfekcyjną?

Post autor: dziki_chwast » 14 sie 2011, o 23:43

To znowu nie jest takie głupie.... (np. w sytuacjach ptasiej grypy).
Moim zdaniem takie przepisy na poziomie ogólności (przy wszystkich ich mankamentach) jednak podnoszą kulturę rolniczo-hodowlana.

Natomiast słyszałem takie historie, że weterynarz się czepiał kilku hodowców o te maty i groził karą 300 zł. To już lepiej załatwić te maty niż wystawiać się na groźbę kary. Czy da się coś takiego zrobić (np. dywan + środek dezynfekcyjny) czy jakiś inny sposób czy po prostu trzeba wydać tą kasę na zakup mat dezynfekcyjnych z sklepu?

Awatar użytkownika
Stalowy
Posty: 2558
Rejestracja: 27 lut 2010, o 23:35

Re: Jak zrobić matę dezynfekcyjną?

Post autor: Stalowy » 15 sie 2011, o 00:50

Wcześniej mat nie było i każdy żył :P

Wydaje mi się, że stosowanie mat w niewielkich gospodarstwach jest całkowicie niepotrzebne. Według mnie to przerost formy nad treścią...

WojtekB
Posty: 4202
Rejestracja: 31 sie 2007, o 08:17

Re: Jak zrobić matę dezynfekcyjną?

Post autor: WojtekB » 15 sie 2011, o 09:57

dziki_chwast pisze:Właśnie była u mnie kontrola z Agencji Restykturyzacji i zwrócili na to uwagę (mimo, że gospodarstwo jest niewielkie i jajka sprzedajemy znajomym; kur mamy około 30-40).

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 18 września 2003
W gospodarstwie, z którego zwierzęta lub środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego są wprowadzane na rynek, powinny znajdować się:
1)
wydzielone miejsce do składowania środków dezynfekcyjnych, zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych;
2)
wydzielone miejsce do składowania obornika;
3)
miejsce zapewniające właściwe warunki do przetrzymywania produktów leczniczych weterynaryjnych, zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych;
4)
odzież i obuwie przeznaczone tylko do obowiązkowego użycia w gospodarstwie;
5)
maty dezynfekcyjne w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść i wjazdów do gospodarstwa w przypadku wystąpienia zagrożenia epizootycznego;
6)
środki dezynfekcyjne w ilości niezbędnej do przeprowadzenia doraźnej dezynfekcji.
Nie mieli się czego już przyczepić to znaleźli na poczekaniu. W takich sytuacjach lepiej mniej powiedzieć (lub w ogóle) niż całą prawdę.

Od urodzenia mieszkam na wsi i nigdy z takim czymś się nie spotkałem (a w samym tym roku były u nas dwie kontrole z ARiMR - jedynie się przyczepiła o to że zamiast łubinu rośnie inny poplon :/ ). Nigdy się nie czepiali o kury, kaczki itd. Jak była groźba ptasią grypą po prostu był ogólny komunikat, niemożna było wypuszczać drobiu na zewnątrz, w okresie przejściowym trzeba było urządzić specjalne zadaszone wybiegi (i tak nie każdy się tego trzymał).

Szkoda, że to po fakcie, u nas jak co zawsze mówimy, że to na użytek własny jajka (choć i tak idę na sprzedaż rodzinie i znajomym). Jeżeli rzeczywiście takie jest wielkie zagrożenie ze strony "zarazków" to ja już powinienem być na tamtym świecie enty-razy :D

koala3
Posty: 5
Rejestracja: 13 sty 2014, o 09:18

Re: Jak zrobić matę dezynfekcyjną?

Post autor: koala3 » 13 sty 2014, o 10:27

Z tymi kontrolami to różnie bywa, może nie sprawdzali warunków sanitarnych w gospodarstwie bo nie mieli tego w swoich zadaniach. Trafi się inna komisja i już może być problem.

KamilK
Posty: 1
Rejestracja: 2 wrz 2016, o 12:41

Re: Jak zrobić matę dezynfekcyjną?

Post autor: KamilK » 2 wrz 2016, o 12:45

Ja dla świętego spokoju kupiłem taka małą kuwete z matą i saszetkę virkonu i to wystarcza przy kontrolach, nie wiem czy w jakiś dużych przedsiębiorstwach by to przeszło

alek988
Posty: 2
Rejestracja: 2 mar 2017, o 14:32

Re: Jak zrobić matę dezynfekcyjną?

Post autor: alek988 » 2 mar 2017, o 14:54

Jeśli masz jakąś większą fermę i podpisane kontrakty lepiej się z góry zabezpieczyć w razie kontroli i utylizacji całego stada, bo wtedy możesz zapomnieć o jakimkolwiek odszkodowaniu.
Ja zakupiłem bardzo fajną matę w obszyciu, płyn nie wylewa się i nie marnuje, a gabke mozna latwo wyciągnąć u wymyć w razie potrzeby.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości