chodzi o trawienie cukrów- sacharozy i skrobi. wszystkie podręczniki od biologii piszą że cukry są trawione w jamie ustnej a następnie w jelicie cienkim (przez amylazy) natomiast w żołądku następuje hamowanie trawienia cukrów z powodu niskiego pH (wyraźnie napisane, z wykrzyknikiem). a od strony chemicznej sytuacja wygląda zupełnie inaczej. co pisze w podręczniku od chemi: w środowisku kwasowym sacharoza pod wpływem wody ulega rozkładowi. jest to reakcja hydrolizy która zachodzi w organizmie podczas trawienia. rozpoczyna się w jamie ustnej pod wpływem enzymów zawartych w ślinie. w żołądku pod wływem enzymów, wody i kwasu solnego następuje reakcja hydrolizy sacharozy- rozkład na monosacharydy". tak więc, dwa wykluczające się zdania. z tego co rozumiem, skrobia i sacharoza jest trawiona pod wpływem enzymów (które są w jamie ustnej i jelicie cienkim) albo pod wpływem kationów H+ których w żołądku jest pod dostatkiem. więc niskie pH powinno przyspieszać proces trawienia a nie go hamować! amylazy są hamowane w kwaśnym środowisku, fakt, ale to samo kwaśne środowisko powinno trwaić cukry. więc, czemu biologia nic o tym nie wspomina i podkreśla brak trawienia cukrów w żołądku
jak zdanie biologii i chemii może się tak wykluczać? proszę kogoś o wyjasnienie i z góry dziękuję. dodam jeszcze że nauczycielki od biolki i chemii nie potrafią mi tego wyjaśnić.
kwestia trawienia cukrów u człowieka
Re: kwestia trawienia cukrów u człowieka
Też nad tym myślałem i wpadło mi do głowy, ze może po prostu trawienie za pomocą enzymów jest nieporównywalnie szybsze od tego wynikające z samej hydrolizy przy niskim pH. ale to tylko moje gdybanie, jestem ciekaw, co powie ktoś mądrzejszy!
Re: kwestia trawienia cukrów u człowieka
Może chodzić o to, że w żołądku nie ma po prostu odpowiednich enzymów katalizujących rozkład skrobi. A samo środowisko kwaśne nie daje tak efektywnego rozkładu.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 2 Odpowiedzi
- 4733 Odsłony
-
Ostatni post autor: alexaveg
28 kwie 2014, o 22:45
-
-
Zadanie laboratoryjne - epimeryzacja cukrów.
autor: poliko27ii » 3 lis 2015, o 13:17 » w Chemia organiczna - 0 Odpowiedzi
- 2037 Odsłony
-
Ostatni post autor: poliko27ii
3 lis 2015, o 13:17
-
-
- 2 Odpowiedzi
- 885 Odsłony
-
Ostatni post autor: carito
29 paź 2015, o 20:17
-
-
Wzory Hawortha cukrów na maturze z chemii?
autor: Wesoła Ameba » 14 maja 2015, o 12:15 » w Matura z Chemii - 1 Odpowiedzi
- 6504 Odsłony
-
Ostatni post autor: Nojestem
14 maja 2015, o 12:39
-
-
- 2 Odpowiedzi
- 11734 Odsłony
-
Ostatni post autor: Mårran
8 paź 2016, o 16:54
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości