Jeszcze takie jedno pytanko, do osób naprawdę wiedzących co piszą. Spotkałam się z niespójnością informacji, a wręcz z zaprzeczeniem samym w sobie. Z różnych źródeł. Jedno to mój lekarz, drugie to wikipedia, niby uwiarygodniona źródłami.
Czy wszystkie podane wyżej informacje są prawdziwe? Jeśli, to czemu w/w produkty powodują nieprzyswajanie miedzi? (druga część pytania nie dot. owoców morza)Wchłanianie miedzi (podobnie jak jonów innych metali) w przewodzie pokarmowym jest blokowane przez białka mleka i jaj oraz warzywa krzyżowe zawierające duże ilości związków siarki (np. kapusta, cebula, por, czosnek, gorczyca). Spożywanie tych produktów łącznie z pokarmem o dużej zawartości miedzi znacząco zmniejsza wchłanianie tego pierwiastka przez organizm. Owoce morza obok miedzi zawierają bardzo dużo cynku, który całkowicie blokuje wchłanianie miedzi.
[ Dodano: Czw Mar 19, 2009 18:51 ]
doktorka pisze:miedz jest przenoszona w osoczu przez ceruloplazmine w wiekszosci, niewielki odsetek przenosza albuminy. jednakze ze wzgledu na to, ze ceruloplazmina wiaze miedz bardzo mocno a co za tym idzie- ciezko miedzoddaje"- uwaza sie, ze role transportowa pelnia raczej albuminy, ktore wiąza miedz slabiej, a ceruloplazmina miedz raczej magazynuje.
po co nam miedz?
ano jest przede wszystkim kofaktorem roznych enzymow, pamietam z nazwy tylko dysmutaze i oksydaze cytochromowa, byla jeszcze jedna oksydaza na pewno i jeszcze jakis inny enzym
miedz w organizmie magazynowana jest glownie w kosciach, watrobie i nerach.
jak jest miedz wydalana?
w watrobie jest wychwytywana i wydalana do zolci.
1.Za co są odpowiedzialne te enzymy?
2.Na jakiej zasadzie jest wychwytywana? Potrzeba mi nazwy tego konkretnego białka i jego enzymów bo nie mogę jej sobie przypomnieć a enzymu nie znam.