Spektrofotometria - Oznaczenie zawartości polifenoli w winach

Forum chemiczne poruszające problemy analizy związków i mieszanin, w szczególności ich jakości, ilości i struktury
monia_01
Posty: 1
Rejestracja: 14 lis 2017, o 21:02

Spektrofotometria - Oznaczenie zawartości polifenoli w winach

Post autor: monia_01 » 14 lis 2017, o 21:26

Mam olbrzymi problem z obliczeniem całkowitej zawartości polifenoli w mg/g wina w przeliczeniu na kwas galusowy. Zupełnie nie wiem, jak się do tego zabrać.

Oznaczenie było robione metodą z z zastosowaniem odczynnika Folina-Ciocalteu. To może po kolei, co robiłam:

I. Wykonałam krzywą wzorcową dla kwasu galusowego według instrukcji:

1. 5 mg kwasu galusowego odważyć w naczynku zakręcanym, rozpuścić w 100 µl etanolu, następnie dodać 900 µl wody, wymieszać i zamknąć.
2. Przygotować odpowiednie rozcieńczenia roztworu kwasu galusowego, dla uzyskania roztworów kalibracyjnych o stężeniach: 0; 0,05; 0,15; 0,25; 0,35 i 0,50 mg/ml, by całkowita objętość każdego roztworu kalibracyjnego roztworu wynosiła 1 ml.
3. Do osobnych naczynek pobrać po 20 µl z każdego roztworu kalibracyjnego, dodać po 1,58 ml wody, następnie po 100 µl odczynnika Folina- Ciocalteu'a, dobrze wymieszać i pozostawić na 3 min, następnie dodać po 300 µl nasyconego roztworu węglanu sodu, wymieszać i wstawić do termostatu ustawionego na 40ºC na 30 min. (W sumie objętość wyniosła 2 ml) Mierzyć absorbancję przy 765 wobec ślepej próby.

II. Przygotowałam rozcieńczenia win w badanych stężeniach: 1, 3 i 5%.
Do osobnych naczynek pobrać po 20 µl z każdego badanego roztworu , dodać po 1,58 ml wody, następnie po 100 µl odczynnika Folina- Ciocalteu'a, dobrze wymieszać i pozostawić na 3 min, następnie dodać po 300 µl nasyconego roztworu węglanu sodu, wymieszać i wstawić do termostatu ustawionego na 40ºC na 30 min. (W sumie objętość wyniosła 2 ml) Mierzyć absorbancję przy 765 wobec ślepej próby.

III. Narysowałam krzywą, gdzie na osi X było stężenie kwasu galusowego [mg/L], a na osi Y Absorbancja i wyznaczyłam równanie: y= 0,00304x - 0,01268

IV. Z równania wyliczyłam stężenie badanej próbki (1%) - wyszło mi 112,8 mg/L

I teraz pytanie - w jaki sposób mam obliczyć całkowitą zawartość polifenoli w mg/g wina w przeliczeniu na kwas galusowy?

00000000000000000000
Posty: 533
Rejestracja: 9 wrz 2017, o 17:30

Re: Spektrofotometria - Oznaczenie zawartości polifenoli w winach

Post autor: 00000000000000000000 » 15 lis 2017, o 11:08

Po prostu pomnóż przez 100 ponieważ wino w pkt. II rozcieńczyłaś 100-krotnie.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości