siemię lniane w kuchni

ważny dział forum medycznego, poruszający problemy odchudzania oraz utrzymywania odpowiedniej wagi ciała. Sprawdź jak być FIT
bovana
Posty: 3
Rejestracja: 11 cze 2017, o 10:12

siemię lniane w kuchni

Post autor: bovana » 5 gru 2017, o 16:40

Mam nadzieję że o zaletach siemienia lnianego nie muszę nikogo przekonywać. Bierzemy je na kaszel. Stosujemy na niestrawności i zaburzenia pracy jelit. Wspomagamy nim odchudzanie. Poprawia układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu. Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Ja znalazłam jego zastosowanie w kuchni. Konkretnie chodzi mi o siemię mielone. Ostatnio dodaję je do past by wzmocnić ich spoistość. Pasty z suchego mięsa, czy ryb rozlatują się. Ciężko potem nimi smarować pieczywo. Kiedyś w tym celu dodawałam do past ser topiony lub jajko. Niestety bardzo niezdrowe składniki w przypadku diety męża. Dzięki artykułowi w poradniku jak zachować zdrowie odkryłam że można zastąpić ser topiony mielonym siemieniem lnianym z odrobiną wody. To zainspirowało mnie do dalszych poszukiwań. Zaczęłam smażyć ryby i mięso w panierce z samego siemienia lnu. DO tego nie potrzebne jest żadne jajko. Spróbujcie. Najsmaczniejsze są tak przygotowane płaty śledziowe i grzyby suszone. Chyba tak właśnie przygotuję je na Wigilię.

Awatar użytkownika
Arthass
Posty: 24
Rejestracja: 29 gru 2017, o 06:54

Re: siemię lniane w kuchni

Post autor: Arthass » 29 gru 2017, o 07:02

Skąd pomysł, że jajko jest niezdrowe?

stejki

Re: siemię lniane w kuchni

Post autor: stejki » 20 kwie 2018, o 11:14

siemię lniane rewelacyjnie wpływa na nasz organizm. Ja bardzo lubię stosować suplementy z siemieniem lnianym, do tego teraz chce wspomóc organizm probiotykami, czytałam na stronie [mod], że mają rewelacyjne działanie, a jak cena suplementu nie jest droga, to czemu miałabym nie spróbować :)

Awatar użytkownika
fiolek16
Posty: 4
Rejestracja: 5 cze 2018, o 10:46

Re: siemię lniane w kuchni

Post autor: fiolek16 » 11 cze 2018, o 14:11

Arthass pisze:
29 gru 2017, o 07:02
Skąd pomysł, że jajko jest niezdrowe?
Autor tematu najprawdopodobniej mówi o indywidualnej reakcji organizmu, nietolerancji pokarmowej lub alergii.

Samo siemię lniane jest czymś nowym z czym człowiek wcześniej nie miał do czynienia w roli pokarmu. Należy podchodzić do tego z rozwagą i ostrożniej niż do tradycyjnej żywności. Dlaczego? Ten suplement zawiera glikozydy cyjanogenne, które w wodzie ulegają przekształceniu w cyjanowodór potocznie znanym pod nazwą kwasu pruskiego. Oznacza to, że nie należy przekraczać zaleconej dawki 15 gramów dziennie. Wyższe dawki niekoniecznie muszą być toksyczne jednak warto zachować rozwagę.

Awatar użytkownika
Arthass
Posty: 24
Rejestracja: 29 gru 2017, o 06:54

Re: siemię lniane w kuchni

Post autor: Arthass » 25 paź 2018, o 22:39

Nie ma obaw, związki cyjanogenne w siemieniu lnianym nie są praktycznie przyswajane przez człowieka ( ~3% wchłanialności ), po czym są natychmiast neutralizowane w wątrobie do jonów rodankowych. Poza tym, zalanie siemienia gorącą wodą neutralizuje te związki.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości