Oliwa z oliwek

ważny dział forum medycznego, poruszający problemy odchudzania oraz utrzymywania odpowiedniej wagi ciała. Sprawdź jak być FIT
biolga
Posty: 926
Rejestracja: 7 kwie 2007, o 14:50

Oliwa z oliwek

Post autor: biolga » 19 lut 2008, o 18:18

Cenicie sobie jej właściwości czy może używacie zwykłego oleju :?: Dzięki płukaniu oliwą mojej mamie wchłonął się polip na strunach głosowych. Ja osobiście używam do potraw, ale dodaję także do kosmetyków domowej roboty. Rewelacja ;)
jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które w przeciwieństwie do kwasów nasyconych zawartych w tłuszczach zwierzęcych wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powodują obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL - lipoproteiny niskiej gęstości zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia. BEZ TŁUSZCZY nasz organizm nie mógłby istnieć, stanowią one jeden z budulców błony komórkowej i tkanki nerwowej, dostarczają energii, stanowią źródło substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju człowieka. W ślad za badaniami medycznymi można stwierdzić, że nawet wysoki poziom LDL nie grozi wystąpieniem chorób układu sercowo- naczyniowego, jeśli jednocześnie współistnieje w organizmie odpowiednio wysokie stężenie HDL. I tu z pomocą przychodzi nam właśnie dieta Śródziemnomorska, której podstawowym składnikiem jest oliwa z oliwek.

Oliwa z oliwek zawiera także duże ilości kwasu oleinowego, kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Stąd obserwuje się niższą zachorowalność na te choroby wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D, K. Pomaga przy stwardnieniu tętnic, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci. Przeciwdziała zakrzepom. Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę - doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Oliwa z oliwek nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym.

Dlatego PROFILAKTYCZNIE powinno się stosować codziennie jedną łyżkę stołową Oliwy z pierwszego tłoczenia na czczo. Oliwa z oliwek ma zbawienny wpływ na osoby palące papierosy, wypicie niewielkiej dawki oliwy lub płukanie oliwą jamy ustnej powoduje oczyszczenie z zalegających złogów nikotynowych.

Oliwa z oliwek daje doskonałe rezultaty stosowana jako kosmetyk. Smarowanie skóry oliwą Extra Virgin - surową nadaje jej zdrowy, promienny wygląd, a dobroczynne witaminy bezpośrednio wnikają w głąb. Szczególnie wspaniałe działanie odmładzające ma zawarta w oliwie witamina E naturalny antyutleniacz. Taki oliwkowy kompres powoduje wygładzenie zmarszczek, odświeża, natłuszcza, działa kojąco na skórę codziennie narażoną na działania niekorzystnych czynników atmosferycznych i stresu. W celu natłuszczenia skóry zaleca się ciepłe kąpiele z dodatkiem kilku łyżek oliwy. Jako domowy kosmetyk stosowany do kąpieli, maseczek, peelingu, substytut kremu daje wspaniałe rezultaty. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona i gładsza.

[mod]
biolga pisze:Dzięki płukaniu oliwą mojej mamie wchłonął się polip na strunach głosowych.
Takie sensacje prosze zachować dla siebie, albo poprzec je opinią wykwalifikowanej osoby! [/mod]
Ostatnio zmieniony 8 mar 2008, o 20:38 przez biolga, łącznie zmieniany 1 raz.

york
Posty: 1939
Rejestracja: 27 gru 2007, o 22:05

Re: Oliwa z oliwek

Post autor: york » 19 lut 2008, o 19:20

ja ją dodaje do wszystkiego, jest wspaniała, polecam wszystkim :arrow:

Kamillo89
Posty: 7
Rejestracja: 4 mar 2008, o 14:17
Lokalizacja: Białystok

Re: Oliwa z oliwek

Post autor: Kamillo89 » 4 mar 2008, o 15:15

Oliwa z oliwek ogólnie jest zdrowsza bo nie zawiera tak wielu LDL jak zwykła oliwa. Ale pamiętajcie, że NIE MOŻNA używać jej do smażenia - bo wydzielają sie wtedy toksyczne substancje :)

ryoohki
Posty: 15
Rejestracja: 6 kwie 2008, o 12:24

Re: Oliwa z oliwek

Post autor: ryoohki » 7 kwie 2008, o 23:11

oliwa z oliwek ma dość specyficzny smak, dlatego osoby, którym on nie odpowiada, z powodzeniem mogą używać oleju rzepakowego bezerukowego, który ma prawie identyczny skład z oliwą z oliwek

[ Dodano: Wto Kwi 08, 2008 00:13 ]
Kamillo89 pisze:Oliwa z oliwek ogólnie jest zdrowsza bo nie zawiera tak wielu LDL jak zwykła oliwa. Ale pamiętajcie, że NIE MOŻNA używać jej do smażenia - bo wydzielają sie wtedy toksyczne substancje :)
oleje roślinne NIE zwierają cholesterolu w ogóle, a że LDL jest jedną z jego frakcji, więc jego również

agatakon
Posty: 216
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 04:48
Lokalizacja: Warszawa

Re: Oliwa z oliwek

Post autor: agatakon » 24 kwie 2008, o 19:45

ryoohki pisze: oleje roślinne NIE zwierają cholesterolu w ogóle, a że LDL jest jedną z jego frakcji, więc jego również
No, zasadniczo prawda, ale w szczegółach troszkę nie tak to wygląda. Oleje roślinne nie zawierają cholesterolu, to fakt niezaprzeczalny. Ale absolutnie nie można powiedzeć, że LDL jest jedną z frakcji cholesterolu.
Po pierwsze dlatego, ze frakcja jest częścią mieszaniny CIEKŁEJ, którą można rozdzielić na podstawie różnic we własnościach fiz.-chem. np. temp. parowania, punkt krystalizacji itp. - a cholesterol nie jest mieszaniną ciekłą, tylko związkiem lipidowym, i to jak najbardziej jednorodnym.
Po drugie dlatego, że LDL to nie sam cholesterol, a rodzaj cząsteczek białkowo-lipidowych (nazwa LDL pochodzi od ang. Low Density Lipoproteins). LDLs są syntetyzowane
w organizmie człowieka i stanowią postać transportową lipidów/cholesterolu w krwiobiegu.
Jajko jest bogate w cholesterol, ale nie zawiera wcale ani LDL, ani HDL.

Lotka
Posty: 114
Rejestracja: 14 maja 2007, o 18:07
Lokalizacja: inąd

Re: Oliwa z oliwek

Post autor: Lotka » 26 sty 2009, o 21:57

Ja mieszam oliwe z oliwek z grubą solą morską- peeling idealny :) Czasem nawet robię z niej maseczke na włosy i naprawde efekty są zadowalające. No i praktycznie codziennie spożywam ja w sałatkach. A to prawda z tym że nei można na niej smażyć? Mógłby ktoś powiedzieć coś więcej na ten temat bo zawsze myslałam że zdrowiej jest dodac ja do innego tłuszczu podczas smażenia, przede wszystkim masło się wtedy nie przypala

biolga
Posty: 926
Rejestracja: 7 kwie 2007, o 14:50

Re: Oliwa z oliwek

Post autor: biolga » 27 sty 2009, o 13:34

Lotka pisze:Ja mieszam oliwe z oliwek z grubą solą morską- peeling idealny :) Czasem nawet robię z niej maseczke na włosy i naprawde efekty są zadowalające.
Nie robię peelingów z soli, bo podrażniają mi skórę. Oliwę mieszam z kawą i cukrem trzcinowym (peeling idealny na cellulit, jak ktoś ma). Można dodać też olejków np. herbacianego, który jest aseptyczny.

A do maseczki też ją dodaję+ jeszcze żółtko, cytrynę...

marcin_centrumoliwy
Posty: 1
Rejestracja: 11 sty 2010, o 10:50

Re: Oliwa z oliwek

Post autor: marcin_centrumoliwy » 11 sty 2010, o 11:16

Witam serdecznie,

Chciałbym podzielić się moim doświadczeniem.

Powiem Wam tak, do mojej ubiegłorocznej wyprawy do Włoch nie zwracałem uwagi na to, jaką oliwę kupuję i spożywam. Po powrocie do Polski oliwę w supermarkecie kupiłem tylko raz. Na szczęście przywiozłem sobie mały zapas , bo po prostu to, co jest w naszych sklepach, to nie jest to samo!

Poza tym, jak to możliwe, żeby litr oliwy extravergine kosztował w Polsce 30zł, kiedy we Włoszech, żeby kupić ją w gospodarstwie musisz zapłacić 8-10euro/litr?

Naprawdę warto zwrócić uwagę na to, jaką oliwę używamy. Jeżeli robimy w domu carpaccio, z polędwicy wołowej, (wysoka jakość i nienajmniejsza cena polędwicy) bez sensu według mnie zachlapać to wszystko słabej jakości oliwą z oliwek, a nie daj Boże oliwą z wytłoków.

Nie wiem, czy kogoś zainteresuje moja opinia, ale mimo wszystko zachęca m do dyskusji

Pozdrawiam

oliwa z oliwek
Posty: 1
Rejestracja: 27 gru 2011, o 09:38

Re: Oliwa z oliwek

Post autor: oliwa z oliwek » 27 gru 2011, o 09:48

Witam,

Zgadzam się z przedmówcą w 99%. Coś co się nazywa po prostu "oliwą z oliwek" nie ma w sobie ze zdrowia nic.Jest to rafinowana oliwa z wytłoczyn, do której, żeby była w ogóle zdatna do spożycia dodano oliwy z pierwszego tłoczenia. Z kolei oliwa z oliwek extra virgin, jest 100% sokiem z oliwki. Jednak widzę, że wpis mojego przedmówcy jest już z prawie przed roku, i ceny oliwy z pierwszego tłoczenia zmieniły się trochę ze względu na większą kompetencje na rynku i na większy popyt w Polsce. Oliwa najwyższej jakości, czyli tak zwana gourmet nie jest już w nie wiadomo jak wysokich cenach, na które zwyczajna osoba nie mogłaby sobie pozwolic.
Takie krótkie moje zdanie.
pozdrawiam

SleepingSun
Posty: 1
Rejestracja: 30 mar 2012, o 20:09

Re: Oliwa z oliwek

Post autor: SleepingSun » 30 mar 2012, o 20:12

Kamillo89 pisze:Oliwa z oliwek ogólnie jest zdrowsza bo nie zawiera tak wielu LDL jak zwykła oliwa. Ale pamiętajcie, że NIE MOŻNA używać jej do smażenia - bo wydzielają sie wtedy toksyczne substancje :)
oczywiście, że na oliwie z oliwek można smażyć. To WNKT są podatne na oksydację, a oliwa jak ktoś już wcześniej wspomniał zawiera głównie jednonienasycone KT.

becia123
Posty: 1
Rejestracja: 28 cze 2012, o 11:27

Re: Oliwa z oliwek

Post autor: becia123 » 28 cze 2012, o 11:36

A dużo lepsza od oliwy z oliwek jest czarnuszka? Planuję kupić ten preparat, bo podobnie jak oliwa z oliwek zawiera dużą ilość kwasów nienasyconych i wykazuje silne działanie antybakteryjne i antyseptyczne.

Bozjancz
Posty: 1
Rejestracja: 6 kwie 2018, o 09:09

Re: Oliwa z oliwek

Post autor: Bozjancz » 6 kwie 2018, o 09:12

Grecy i Włosi twierdzą, że oliwa z oliwek jest dobra na wszystko i używają jej w zasadzie do wszystkiego. Ja znalazłam dobrej jakości oliwę z oliwek w E-centrum Handlowym.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość