Witam
Potrzebuje pomocy w napisaniu reakcji do sprawozdania. Ćwiczenie takie jak w tytule a wykonanie mam opisane w taki sposób : niewielką ilość smalcu rozpuścić w chloroformie i dodać kilka kropli 1% roztworu bromu w chloroformie. Po lekkim wstrząśnięciu następuje odbarwienie roztworu na skutek przyłączenia bromu do atomów węgla w miejscu wiązań nienasyconych występujących w rodnikach kwasów nienasyconych badanego tłuszczu.
Da się w ogóle takie równanie rozpisać?
I druga reakcja : 1cm3 oleju roślinnego wytrząsać z kilkoma kroplami roztworu bromu w chloroformie. Następuje odbarwienie roztworu.
Proszę o wyjaśnienie mi tego w miarę przystępnie, ponieważ chemia to moja pięta Achillesowa
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Wykrywanie wiązań nienasyconych w tłuszczach stałych i olejów
-
- Posty: 7
- Rejestracja: 12 sty 2019, o 15:13
Re: Wykrywanie wiązań nienasyconych w tłuszczach stałych i olejów
Masz to wyjaśnione w poleceniu.(Po lekkim wstrząśnięciu następuje odbarwienie roztworu na skutek przyłączenia bromu do atomów węgla w miejscu wiązań nienasyconych).
Reakcja będzie wyglądać tak:
Tłuszcz który rozpuściłes w chloroformie + HBr — X
X to ten sam tłuszcz który rozpusciles tylko w miejscach gdzie miał wiązania podwójne, jedno wiązanie pęknie i do sąsiednich atomów węgla przyłączy się atom wodoru a do drugiego atom bromu. Atom wodoru przyłączy się tam gdzie jest innych atomów wodoru ( reguła Markownikowa).
Reakcja będzie wyglądać tak:
Tłuszcz który rozpuściłes w chloroformie + HBr — X
X to ten sam tłuszcz który rozpusciles tylko w miejscach gdzie miał wiązania podwójne, jedno wiązanie pęknie i do sąsiednich atomów węgla przyłączy się atom wodoru a do drugiego atom bromu. Atom wodoru przyłączy się tam gdzie jest innych atomów wodoru ( reguła Markownikowa).
Re: Wykrywanie wiązań nienasyconych w tłuszczach stałych i olejów
Masz to wyjaśnione w poleceniu.(Po lekkim wstrząśnięciu następuje odbarwienie roztworu na skutek przyłączenia bromu do atomów węgla w miejscu wiązań nienasyconych).
Reakcja będzie wyglądać tak:
Tłuszcz który rozpuściłes w chloroformie + HBr — X
X to ten sam tłuszcz który rozpusciles tylko w miejscach gdzie miał wiązania podwójne, jedno wiązanie pęknie i do sąsiednich atomów węgla przyłączy się atom wodoru a do drugiego atom bromu. Atom wodoru przyłączy się tam gdzie jest innych atomów wodoru ( reguła Markownikowa).
Reakcja będzie wyglądać tak:
Tłuszcz który rozpuściłes w chloroformie + HBr — X
X to ten sam tłuszcz który rozpusciles tylko w miejscach gdzie miał wiązania podwójne, jedno wiązanie pęknie i do sąsiednich atomów węgla przyłączy się atom wodoru a do drugiego atom bromu. Atom wodoru przyłączy się tam gdzie jest innych atomów wodoru ( reguła Markownikowa).
-
- Posty: 1479
- Rejestracja: 9 wrz 2017, o 17:30
-
- Posty: 7
- Rejestracja: 12 sty 2019, o 15:13
Re: Wykrywanie wiązań nienasyconych w tłuszczach stałych i olejów
Serdeczne dzięki za odpowiedź
Mam jeszcze jedną wątpliwość : jak będzie wyglądał wzór tego smalcu?
Mam jeszcze jedną wątpliwość : jak będzie wyglądał wzór tego smalcu?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 0 Odpowiedzi
- 1482 Odsłony
-
Ostatni post autor: bambii
17 kwie 2017, o 11:35
-
-
rozpuszczalność gazów cieczy i subst. stałych w wodzie
autor: kinga1505 » 11 sie 2016, o 09:24 » w Chemia w szkole i na studiach - 7 Odpowiedzi
- 3961 Odsłony
-
Ostatni post autor: pesel
29 sie 2016, o 09:35
-
-
- 0 Odpowiedzi
- 6355 Odsłony
-
Ostatni post autor: igusa
3 gru 2014, o 18:54
-
-
wykrywanie obecności i oznaczanie NPL z grupy coli
autor: lilii » 17 lut 2018, o 12:24 » w Mikrobiologia - 0 Odpowiedzi
- 7726 Odsłony
-
Ostatni post autor: lilii
17 lut 2018, o 12:24
-
-
- 1 Odpowiedzi
- 1231 Odsłony
-
Ostatni post autor: adamantan
12 lis 2017, o 10:13
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości