Cześć to mój 1 post na tym forum, choć maturę z chemi mam już za sobą.
Zamierzam zrobić cukierki z wódka. Takie charakterystycznymi cukrowymi ściankami oblane z czekoladą. I zastanawiam się jak skrystalizować w odpowiedni sposób cukier.
Na mam ustalone że:
a)przesycony roztwór sacharozy i wody(bez etanolu) pozostawiony sam sobie tworzy tafle lodu z cukru na powierzchni(taką jak w cukierkach. Ale jest ona płaska, metoda powolna i by wyszły cukierki trzeba ręcznie manipulować kawałkami.
b)Schodzenie ciepłego roztworu nasyconego w zamrażarce nie przyniosło efektu/.(ale trzeba to sprawdzic 2 raz)
Chciałbym się dowiedzieć dlaczego cukier krystalizuje się w ten sposób
jak go zmusić do krystalizacji. Ew. zadowolę się gotowym przepisem
Swoje pomysły Co robić dalej zachowam narazie dla siebie by ściany tekstu nie robić.
Z góry dzięki.
Produkcja cukierków:)
- maciej12398
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 lis 2013, o 16:16
Re: Produkcja cukierków:)
Zrób sobie pijane misie miśki żelki do wódki i do lodówki na dzień musisz tylko przewracać.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Las, a łąka - produkcja pierwotna
autor: Morgotheron » 3 lis 2014, o 17:02 » w Ekologia - ochrona środowiska - 4 Odpowiedzi
- 7626 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
4 lis 2014, o 15:29
-
-
-
Stan biomasy i produkcja ekosystemu trawiastego
autor: Roksi28 » 1 lis 2016, o 09:49 » w Ekologia - ochrona środowiska - 0 Odpowiedzi
- 4759 Odsłony
-
Ostatni post autor: Roksi28
1 lis 2016, o 09:49
-
-
-
Temat pracy inżynierskiej Hodowla bydła i produkcja mleka
autor: asiaa272 » 19 maja 2016, o 12:46 » w Studenckie życie - 0 Odpowiedzi
- 10287 Odsłony
-
Ostatni post autor: asiaa272
19 maja 2016, o 12:46
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości