Produkcja cukierków:)

Forum chemiczne dla osób chcących podzielić się swoimi doświadczeniami w zakresie badań chemicznych
topik92
Posty: 1
Rejestracja: 11 lut 2013, o 20:10

Produkcja cukierków:)

Post autor: topik92 »

Cześć to mój 1 post na tym forum, choć maturę z chemi mam już za sobą.

Zamierzam zrobić cukierki z wódka. Takie charakterystycznymi cukrowymi ściankami oblane z czekoladą. I zastanawiam się jak skrystalizować w odpowiedni sposób cukier.
Na mam ustalone że:
a)przesycony roztwór sacharozy i wody(bez etanolu) pozostawiony sam sobie tworzy tafle lodu z cukru na powierzchni(taką jak w cukierkach. Ale jest ona płaska, metoda powolna i by wyszły cukierki trzeba ręcznie manipulować kawałkami.
b)Schodzenie ciepłego roztworu nasyconego w zamrażarce nie przyniosło efektu/.(ale trzeba to sprawdzic 2 raz)

Chciałbym się dowiedzieć dlaczego cukier krystalizuje się w ten sposób
jak go zmusić do krystalizacji. Ew. zadowolę się gotowym przepisem

Swoje pomysły Co robić dalej zachowam narazie dla siebie by ściany tekstu nie robić.

Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
maciej12398
Posty: 19
Rejestracja: 5 lis 2013, o 16:16

Re: Produkcja cukierków:)

Post autor: maciej12398 »

Zrób sobie pijane misie miśki żelki do wódki i do lodówki na dzień musisz tylko przewracać.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości