siemię lniane w kuchni
siemię lniane w kuchni
Mam nadzieję że o zaletach siemienia lnianego nie muszę nikogo przekonywać. Bierzemy je na kaszel. Stosujemy na niestrawności i zaburzenia pracy jelit. Wspomagamy nim odchudzanie. Poprawia układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu. Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Ja znalazłam jego zastosowanie w kuchni. Konkretnie chodzi mi o siemię mielone. Ostatnio dodaję je do past by wzmocnić ich spoistość. Pasty z suchego mięsa, czy ryb rozlatują się. Ciężko potem nimi smarować pieczywo. Kiedyś w tym celu dodawałam do past ser topiony lub jajko. Niestety bardzo niezdrowe składniki w przypadku diety męża. Dzięki artykułowi w poradniku jak zachować zdrowie odkryłam że można zastąpić ser topiony mielonym siemieniem lnianym z odrobiną wody. To zainspirowało mnie do dalszych poszukiwań. Zaczęłam smażyć ryby i mięso w panierce z samego siemienia lnu. DO tego nie potrzebne jest żadne jajko. Spróbujcie. Najsmaczniejsze są tak przygotowane płaty śledziowe i grzyby suszone. Chyba tak właśnie przygotuję je na Wigilię.
Re: siemię lniane w kuchni
Skąd pomysł, że jajko jest niezdrowe?
Re: siemię lniane w kuchni
siemię lniane rewelacyjnie wpływa na nasz organizm. Ja bardzo lubię stosować suplementy z siemieniem lnianym, do tego teraz chce wspomóc organizm probiotykami, czytałam na stronie [mod], że mają rewelacyjne działanie, a jak cena suplementu nie jest droga, to czemu miałabym nie spróbować
Re: siemię lniane w kuchni
Autor tematu najprawdopodobniej mówi o indywidualnej reakcji organizmu, nietolerancji pokarmowej lub alergii.
Samo siemię lniane jest czymś nowym z czym człowiek wcześniej nie miał do czynienia w roli pokarmu. Należy podchodzić do tego z rozwagą i ostrożniej niż do tradycyjnej żywności. Dlaczego? Ten suplement zawiera glikozydy cyjanogenne, które w wodzie ulegają przekształceniu w cyjanowodór potocznie znanym pod nazwą kwasu pruskiego. Oznacza to, że nie należy przekraczać zaleconej dawki 15 gramów dziennie. Wyższe dawki niekoniecznie muszą być toksyczne jednak warto zachować rozwagę.
Re: siemię lniane w kuchni
Nie ma obaw, związki cyjanogenne w siemieniu lnianym nie są praktycznie przyswajane przez człowieka ( ~3% wchłanialności ), po czym są natychmiast neutralizowane w wątrobie do jonów rodankowych. Poza tym, zalanie siemienia gorącą wodą neutralizuje te związki.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 0 Odpowiedzi
- 2904 Odsłony
-
Ostatni post autor: ezonote
12 lip 2021, o 23:47
-
- 2 Odpowiedzi
- 2400 Odsłony
-
Ostatni post autor: Bobo1
4 gru 2019, o 20:02
-
- 0 Odpowiedzi
- 13655 Odsłony
-
Ostatni post autor: Kris2018
14 maja 2018, o 09:06
-
- 1 Odpowiedzi
- 12090 Odsłony
-
Ostatni post autor: robkaLover21
28 paź 2017, o 13:03
-
- 1 Odpowiedzi
- 8326 Odsłony
-
Ostatni post autor: karteczka88
30 gru 2016, o 07:44
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość