Sok z pokrzywy - zagrożenia ?

Są wśród nas bakterie, wirusy, grzyby, cały świat mikro, o nich dyskutujemy na forum mikrobiologicznym
brodo
Posty: 4
Rejestracja: 23 lis 2013, o 18:01

Sok z pokrzywy - zagrożenia ?

Post autor: brodo » 5 lip 2017, o 21:27

Witam,

Od paru tygodni robię sobie sok ze świeżych pokrzyw używając żeliwnej wyciskarki.
To, co otrzymuję, jest gęstym, zielonym sokiem, który po paru dniach przebywania w lodówce rozwarstwia się na część zieloną (gęsta) oraz na zielony, przejrzysty sok.

Same pokrzywy przed wyciskaniem moczę przez godzinę w wodzie, potem odsączam.

Czy istnieje jakieś zagrożenie istnienia w tym soku jakichkolwiek pasożytów, bakterii, pierwotniaków , etc, mogących zaszkodzić spożywającemu tenże sok ?

kliop
Posty: 124
Rejestracja: 8 maja 2017, o 13:54

Re: Sok z pokrzywy - zagrożenia ?

Post autor: kliop » 6 lip 2017, o 09:07

Takie same jak gdybyś moczył w wodzie przez godzinę porzeczki, a potem je zjadł :)

Awatar użytkownika
Mårran
Posty: 4141
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 19:17
Lokalizacja: Toruń/Gdańsk

Re: Sok z pokrzywy - zagrożenia ?

Post autor: Mårran » 6 lip 2017, o 09:08

Jak w każdej niezakonserwowanej żywności po kilku dniach mogą zacząć rozwijać się grzyby, dlatego radziłabym wypijać sok raczej szybciej.
Mrs Buka

Awatar użytkownika
lukasz471
Posty: 895
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 01:57

Re: Sok z pokrzywy - zagrożenia ?

Post autor: lukasz471 » 6 lip 2017, o 16:42

brodo pisze:
5 lip 2017, o 21:27
Od paru tygodni robię sobie sok ze świeżych pokrzyw używając żeliwnej wyciskarki.
Sądzę, że krótkie sparzenie wrzątkiem zebranej pokrzywy znacznie zmniejszy rozwój bakterii i innych patogenów. Parzysz krótko wrzątkiem, a po kilku sekundach chłodzisz zimną wodą. Oczywiście niektóre witaminy ulegną rozłożeniu, ale z septycznego punktu widzenia będzie to o wiele bezpieczniejsze. A tak poza tym, to maksymalnie 1 dzień i sok powinien być wypity jeżeli nie ma tam konserwantów.

brodo
Posty: 4
Rejestracja: 23 lis 2013, o 18:01

Re: Sok z pokrzywy - zagrożenia ?

Post autor: brodo » 6 lip 2017, o 18:57

Ja jeszcze tam dosypuję ok 1 grama witaminy C (kwas askorbinowy) na 1/2 litra soku i umieszczam w lodówce.
Pomysł z krótkim sparzeniem jest niezły, zastosuję go.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość