Witam!
Mam zamiar zbadać wpływ temperatury na poziom fermentacji alkoholowej drożdży. Potrzebne mi to jest na olimpiadę biol., a nie na długie wieczory, więc próbki będą małe.
Ze strony biologicznej to nie ma problemu, wiadomo drożdże swoją pracę wykonają.
Mam za to pytania bardziej chemicznej natury:
1. Czy w pracowni chem. (przeciętnego liceum) można sprawdzić stężenie % otrzymanego produktu ?Czy będę się musiał udać do jakiegoś labo i prosić o pomoc ?
2.Destylacja. Raczej nie chciałbym się bawić tym w domu (jeszcze komisja uznałaby to za nieprofesjonalne podejście do badanego problemu). To w pracowni nie byłoby problemów ? Mogę spróbować poszukać pomocy gdzieś poza szkołą, ale znając życie ludzie mają jakieś chore skojarzenia na temat destylacji i pomyślą , że jakiś nieogolony nastolatek robi sobie jaja
i takie pytanie dla ludzi doświadczonych, po jakim czasie od przygotowania mam zrobić pierwsze badanie wyników(musiałbym w różnych odstępach sprawdzać wyniki)? 3 tyg?
dziękuję
destylacja
Re: destylacja
Wiąłeś trudne zadanie, bowiem wynik to poziom etanolu, a tego od tak przedestylowac się nie da.
Tworzy azoetrop z wodą i dlatego przyda ci się kolumna retryfikacyjna
Możesz spróbować z alkoholomierzem, ale musisz mieć idealnie 17% roztwór glukozy.
Bowiem tylko to tego procentu drożdze będą fermentowac.
No i niestety raczej jak dlugo potrwa przerobienie glukozy na etanol, niż etanol w jakimś czasie.
Cukier może przeszkodzić w otrzymaniu dość precyzyjnych wyników.
Tworzy azoetrop z wodą i dlatego przyda ci się kolumna retryfikacyjna
Możesz spróbować z alkoholomierzem, ale musisz mieć idealnie 17% roztwór glukozy.
Bowiem tylko to tego procentu drożdze będą fermentowac.
No i niestety raczej jak dlugo potrwa przerobienie glukozy na etanol, niż etanol w jakimś czasie.
Cukier może przeszkodzić w otrzymaniu dość precyzyjnych wyników.
-
- Posty: 31
- Rejestracja: 6 wrz 2008, o 18:16
Re: destylacja
Alkoholomierz to zdobędę na allegro. np. 654257559
Piszą, że :
Ja wtedy użyję mojego alkoholomierza i sprawdzę ile % ma mój destylat.
A co do szybkości to raczej też nie będzie z tym problemów. Istnieją drożdże ,które :
Nie mogę użyć zwykłych drożdży, bo podobne one stają się bardzo wrażliwe na temperaturę jak są w roztworze z alkoholem.
Myślicie, że jak powysyłam kilka maili do instytucji (dołączę jakieś pismo ze szkoły) to przedestylują mi to za friko ?
Macie może jakieś uwagi to tego co napisałem powyżej ?
Piszą, że :
Więc ja w domu musiałbym wykonać zacier(jakoś tak na to mówią) i znaleźć wolontariusza (szkoła , laboratorium) , który mi to przedestyluje.Alkoholomierz służy do pomiaru zawartości alk.% destylatów czystych nie zawierających cukru np. przedestylowanego wina, bimberku, spirytusu lub wódki czystej.
Ja wtedy użyję mojego alkoholomierza i sprawdzę ile % ma mój destylat.
A co do szybkości to raczej też nie będzie z tym problemów. Istnieją drożdże ,które :
allegro 651696233uzysk alkoholu w zacierze to 14% obj. w niecałe 24 godziny w temperaturze 30oC
Nie mogę użyć zwykłych drożdży, bo podobne one stają się bardzo wrażliwe na temperaturę jak są w roztworze z alkoholem.
Myślicie, że jak powysyłam kilka maili do instytucji (dołączę jakieś pismo ze szkoły) to przedestylują mi to za friko ?
Macie może jakieś uwagi to tego co napisałem powyżej ?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 0 Odpowiedzi
- 12424 Odsłony
-
Ostatni post autor: anecia3001
25 maja 2017, o 19:09
-
- 0 Odpowiedzi
- 3025 Odsłony
-
Ostatni post autor: annkahuh
5 gru 2016, o 14:44
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości