temperatura ciała

Forum dyskusyjne poruszające problemy medyczne, obejmujące wiedzę o zdrowiu i chorobach człowieka, o sposobach zapobiegania chorobom oraz ich leczeniu
Awatar użytkownika
axfjmk
Posty: 55
Rejestracja: 17 lip 2010, o 10:06
Lokalizacja: Bielsko Biała

temperatura ciała

Post autor: axfjmk » 5 sie 2010, o 19:35

Witam. Ktoś wytłumaczy mi, dlaczego temperatury mierzone pod pachą i w odbycie są u mnie identyczne i wynoszą 37.3-37.7 stopni celsjusza wieczorem oraz 36.6-36.8 rano? Wszędzie podają, że w odbycie jest średnio 0.6 stopnica C wyższa. To moja naturalna temperatura, mam taką odkąd pamiętam, szczegółowe badania niczego nie wykazały, często słyszę komentarze, że ludzie z naturalną wyższą temperaturą ciała żyją krócej. Czy to prawda?

Awatar użytkownika
Medycyna Lwów
Posty: 6088
Rejestracja: 14 sty 2007, o 20:23
Lokalizacja: Warszawa

Re: temperatura ciała

Post autor: Medycyna Lwów » 5 sie 2010, o 19:47

może to być uwarunkowane osobniczo po prostu. Natomiast jeżeli masz bardzo długo stany podgorączkowe (>37,5 st.C) to warto by zrobić sobie rutynowe badanie krwi (morfologia+OB/CRP), by wykluczyć ewentualnie stan zapalny w ustroju.

Awatar użytkownika
axfjmk
Posty: 55
Rejestracja: 17 lip 2010, o 10:06
Lokalizacja: Bielsko Biała

Re: temperatura ciała

Post autor: axfjmk » 5 sie 2010, o 20:15

OB 20 CRP >46, jestem po 10 dniowej antybiotykoterapii, za jakiś czas powtórzę badania, żeby sprawdzić skuteczność terapii. Tylko gdzie ta infekcja? Czuję się bardzo dobrze, nie mam innych objawów.

Awatar użytkownika
Medycyna Lwów
Posty: 6088
Rejestracja: 14 sty 2007, o 20:23
Lokalizacja: Warszawa

Re: temperatura ciała

Post autor: Medycyna Lwów » 5 sie 2010, o 20:17

no to faktycznie stan zapalny ewidentnie. To na co Ci lekarz przepisał antybiotyk i jaki? Kompletnie nie masz żadnych objawów?

Awatar użytkownika
axfjmk
Posty: 55
Rejestracja: 17 lip 2010, o 10:06
Lokalizacja: Bielsko Biała

Re: temperatura ciała

Post autor: axfjmk » 5 sie 2010, o 20:28

Cipropol przepisał, z powodu luźnego stolca i szczeliny, z którą walczę już 3 miesiące oraz sporadycznych bólów brzucha. Regularnie przyjmuję Duspatalin Retard (+/- 3.5 miesiąca), bo niby mam zespół jelita drażliwego ;) Chociaż jestem bardzo stresoodporny - tak przyznają wszyscy. Co jeszcze mnie niepokoi, to wzmożona potliwość. Jeśli chcesz, mogę wrzucić morfologię. Nie wiem, na ile możesz pomóc.

Awatar użytkownika
Medycyna Lwów
Posty: 6088
Rejestracja: 14 sty 2007, o 20:23
Lokalizacja: Warszawa

Re: temperatura ciała

Post autor: Medycyna Lwów » 5 sie 2010, o 20:33

na odległość to ja i tak niewiele pomogę.
Natomiast jeżeli to faktycznie rzetelnie zdiagnozowany zespół jelita drażliwego to wyjaśniałoby to zarówno stan podgorączkowy jak i podwyższone markery zapalne. Te stolce nadal występują po antybiotyku? miałeś kiedyś robioną kolonoskopię lub posiewy kału?
Ten antybiotyk to tak trochę widzę w ciemno został dany i od razu o szerokim spectrum oczywiście.

Awatar użytkownika
axfjmk
Posty: 55
Rejestracja: 17 lip 2010, o 10:06
Lokalizacja: Bielsko Biała

Re: temperatura ciała

Post autor: axfjmk » 5 sie 2010, o 21:42

Ok to tak:

Leukocyty 8 (3.8-10)
Erytrocyty 5.1 (4.2-6.0)
Hemoglobina 13 (14-18)
Hematokryt 40 (40-54)
MCV 80 (80-99)
MCH 26 (27-35)
MCHC 32.2 (32-37)
Płytki 398 (140-440)
Limfocyty % 24(20-45)
Inne% 16 (0-24)
Neutrofile% 60 (40-70)
Limfocyty 1.9 (1.4-3.5)
Ine 1.3 (0-1.8 )
Neutrofile 4.8 (2.5-7)
RDW-CV% 14 (12-15)
PDW 11 (9-17)
MPV 9.8 (9-13)
P-LCR% 23 (13-43)

Diagnoza oparta na wywiadzie (stwierdził chirurg, a ja powtarzam to każdemu lekarzowi), 6 miesięcy temu miałem operację płuca - odma - i oczywiście wszyscy zgodnie uznają to za przyczynę mojego zdenerwowania, choć według mnie go nie ma, stąd zespół jelita drażliwego i szczelina ;) Tak, w czasie jednej defekacji stolec ma różne postacie. Pierwszy jest uformowany, reszta wygląda jak budyń, z góry przepraszam za opis. Często jest tak, że defekacji jest kilka, następują po sobie w odstępie kilku minut, po tym pozostaje ból, swędzenie i pieczenie. Kolonoskopi nie miałem robionej, lekarz uznał, że nie ma takiej potrzeby i wierzę mu, bo chodzę na wizyty prywatnie i raczej zależałoby mu na zysku, ale gość jest solidnym lekarzem. W kale krwi utajonej ani bakterii nie stwierdzono, choć tylko raz wykonywałem te badania. Byłem również na USG jamy brzusznej, by sprawdzić, czy przerost jakiegoś narządu nie powoduje bólów i jednocześnie wykluczyć chłoniaka (objawy niby pasują...), ale wiem, że to nie daje całkowitej pewności. Pojedyńcze węzły chłonne podżuchwowe powiększone. Również szyjne, ale te mam od bardzo dawna. TSH i czynnik reumatoidalny w normie. Niemal codziennie miewam koszmary. A często rano budzę się w mokrej pościeli, to mój pot, zauważyłem, że pocę się bardziej w chłodniejsze noce, możliwe, że przypadek.

Prosiłbym o jakieś nakierowanie, do kogo się udać, jakie badania zrobić?

Awatar użytkownika
Medycyna Lwów
Posty: 6088
Rejestracja: 14 sty 2007, o 20:23
Lokalizacja: Warszawa

Re: temperatura ciała

Post autor: Medycyna Lwów » 6 sie 2010, o 08:00

morfologia właściwie ok, szczeliny mogą też występować w chorobie Leśniowskiego Crohna, która jest chorobą typowo zapalną i występują biegunki (bez krwi) i ból brzucha. Dopytałbym jeszcze: Ile masz lat? czy palisz papierosy? czy stosujesz dietę? czy w rodzinie występują podobne choroby? wydaje mi się że powinieneś zamiast do chirurga udać się do gastroenterologa (najlepiej jakiegoś dobrego) i on na pewno zleci kolonoskopię i pobranie wycinków, bo inaczej nie można na 100% znaleźć przyczyny tego stanu.

Awatar użytkownika
axfjmk
Posty: 55
Rejestracja: 17 lip 2010, o 10:06
Lokalizacja: Bielsko Biała

Re: temperatura ciała

Post autor: axfjmk » 6 sie 2010, o 08:22

Do takiego lekarza chodzę ;) Stosuję jego dietę z różnym skutkiem :D Lekarz postawił na nabytą nietolerancję laktozy. Nie mam żadnych nałogów, w rodzinie chyba nie występują, lat 20. Odma, szczelina, nietolerancja laktozy, bóle brzucha, stany podgorączkowe, wzmożona potliwość - zwłaszcza nocą, krosty w jamie ustnej... Hmm, a co myślisz o zakażeniu HIV? Niby oddawałem parę razy krew, kieydś robiliśmy sobie tatuaże żyletką (młody i głupi byłem), wiem, że ryzyko jest zerowe, ale, ale... :) Dzięki mimo wszystko.

Awatar użytkownika
Medycyna Lwów
Posty: 6088
Rejestracja: 14 sty 2007, o 20:23
Lokalizacja: Warszawa

Re: temperatura ciała

Post autor: Medycyna Lwów » 7 sie 2010, o 10:41

temat dokończony na PW.
Zamykam.

Zablokowany
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości