Witam
Poszukuję informacji dotyczących różnego rodzaju podłoży do hodowli drożdży. czy możecie podać w tym temacie przykłady przepisów na takowe podłoże? Ktoś doradził mi zrobienie go żelatyny (bądź agaru) i glukozy, ale wydaje mi się to zbyt proste, aby okazało się skuteczne . Od razu chcę zaznaczyć też, że kupno gotowego podłoża absolutnie nie wchodzi w rachubę .Zastanawiam się również, czy jest jakiś w miarę pewny (oraz co ważniejsze: możliwy do realizacji w warunkach domowych) sposób zabezpieczenia zawartości szalki przed rozwojem innych, niepożądanych grzybów, bakterii itd.
Hodowla drożdży - podłoże
Re: Hodowla drożdży - podłoże
Myśle że najlepsze podłoże to Agar+Sacharoza+skrobia+woda
- Padre Morf
- Posty: 4407
- Rejestracja: 26 gru 2007, o 04:03
Re: Hodowla drożdży - podłoże
Ktoś doradził mi zrobienie go żelatyny (bądź agaru) i glukozy, ale wydaje mi się to zbyt proste, aby okazało się skuteczne
Wystarczy do tego zestawienia dodać pepton i już masz agar glukozowy Sabourauda.
Możesz jeszcze ew. dodać wyciąg mięsny i NaCl.
Zastanawiam się również, czy jest jakiś w miarę pewny (oraz co ważniejsze: możliwy do realizacji w warunkach domowych) sposób zabezpieczenia zawartości szalki przed rozwojem innych, niepożądanych grzybów, bakterii itd.
dodatek antybiotyku.
Re: Hodowla drożdży - podłoże
Dziękuję za pomoc, sam nie wpadłbym na dodanie bulionu mięsnego
Mam jednak jeszcze jedno pytanie: podobno mały dodatek kwasku cytrynowego bardzo korzystnie wpływa na rozwój drożdży, jako, że potrzebują one środowiska kwaśnego. Czy to prawda?
Mam jednak jeszcze jedno pytanie: podobno mały dodatek kwasku cytrynowego bardzo korzystnie wpływa na rozwój drożdży, jako, że potrzebują one środowiska kwaśnego. Czy to prawda?
Re: Hodowla drożdży - podłoże
YPD i YPG - skład da się chyba zgooglać.
Re: Hodowla drożdży - podłoże
próbowałem, ale niestety nic nie udało mi się znaleźć
Ile około g agaru jest potrzebne na +/- pół litra podłoża?
Ile około g agaru jest potrzebne na +/- pół litra podłoża?
Re: Hodowla drożdży - podłoże
agar ma być 2%, wiec sobie policzP
Re: Hodowla drożdży - podłoże
No ale jeżeli ktoś chce regulować kwaskiem cytrynowym pH podłoża bez pHmetrów albo choćby prostych testerów to szczerze życzę powodzenia. Drożdże są tolerancyjne na takie czynniki ale czy to aby wpłynie tak znacząco - tego pewien nie jestem
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 0 Odpowiedzi
- 7002 Odsłony
-
Ostatni post autor: lilii
6 wrz 2018, o 07:34
-
-
Czy warto czytaćk siążki typu Molekularne podłoże biologii
autor: mciu » 13 kwie 2018, o 20:11 » w Matura i egzaminy na uczelnie - 1 Odpowiedzi
- 6608 Odsłony
-
Ostatni post autor: Mårran
14 kwie 2018, o 20:38
-
-
- 0 Odpowiedzi
- 3198 Odsłony
-
Ostatni post autor: matek237
17 maja 2014, o 15:53
-
-
Transformacja drożdży- niejasność w protokole
autor: maartynaa002 » 23 wrz 2014, o 18:14 » w Biotechnologia - 0 Odpowiedzi
- 3844 Odsłony
-
Ostatni post autor: maartynaa002
23 wrz 2014, o 18:14
-
-
-
problem z określaniem ilości drożdży
autor: Kankuros » 25 lip 2015, o 13:29 » w Olimpiady Biologiczne - 2 Odpowiedzi
- 1661 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
27 lip 2015, o 08:56
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość