co wpływa na kwasowosc podanych roztworow.?

Dyskusje dotyczące szerokiego spektrum zagadnień z dziedziny chemii, a w szczególności jej podstaw, zmierzających do zrozumienia prostych relacji chemicznych
alicee91
Posty: 10
Rejestracja: 12 sty 2011, o 10:39

co wpływa na kwasowosc podanych roztworow.?

Post autor: alicee91 »

jaki kwas wpływa na odczyn kwaśny wody spod ogorkow kiszonych ii mleka?

co do wody spod ogorkow myslalam ze kwas octowy, ale chemik powiedzial ze nie.
rozwazalam jeszcze kwas cytrynowy ale nie wiem.
prosze o pomoc.
asdf23445
Posty: 68
Rejestracja: 18 wrz 2010, o 22:35

Re: co wpływa na kwasowosc podanych roztworow.?

Post autor: asdf23445 »

mleka to mlekowy chyba
alicee91
Posty: 10
Rejestracja: 12 sty 2011, o 10:39

Re: co wpływa na kwasowosc podanych roztworow.?

Post autor: alicee91 »

tak tak, juz wiem.] i mleko i woda spod kiszonych ogorkow badz kapusty - o kwasowosci decyduje kwas mlekowy.D
Awatar użytkownika
Jane Doe
Posty: 967
Rejestracja: 5 gru 2010, o 17:22

Re: co wpływa na kwasowosc podanych roztworow.?

Post autor: Jane Doe »

Kwas mlekowy powstaje też w wyniku celowego fermentowania niektórych warzyw np: ogórków i kapusty. Jego względnie duże stężenie powoduje zmianę struktury tych warzyw (ciemnienie, mięknięcie, kurczenie się) i nadaje im charakterystyczny smak. Ze względu na to, że kwas mlekowy jest dużo mniej toksyczny od octu, warzywa kwaszone fermentacyjne są zdrowsze od warzyw kwaszonych w zalewie octowej.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości