jaki kwas wpływa na odczyn kwaśny wody spod ogorkow kiszonych ii mleka?
co do wody spod ogorkow myslalam ze kwas octowy, ale chemik powiedzial ze nie.
rozwazalam jeszcze kwas cytrynowy ale nie wiem.
prosze o pomoc.
co wpływa na kwasowosc podanych roztworow.?
Re: co wpływa na kwasowosc podanych roztworow.?
mleka to mlekowy chyba
Re: co wpływa na kwasowosc podanych roztworow.?
tak tak, juz wiem.] i mleko i woda spod kiszonych ogorkow badz kapusty - o kwasowosci decyduje kwas mlekowy.D
Re: co wpływa na kwasowosc podanych roztworow.?
Kwas mlekowy powstaje też w wyniku celowego fermentowania niektórych warzyw np: ogórków i kapusty. Jego względnie duże stężenie powoduje zmianę struktury tych warzyw (ciemnienie, mięknięcie, kurczenie się) i nadaje im charakterystyczny smak. Ze względu na to, że kwas mlekowy jest dużo mniej toksyczny od octu, warzywa kwaszone fermentacyjne są zdrowsze od warzyw kwaszonych w zalewie octowej.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 9 Odpowiedzi
- 7384 Odsłony
-
Ostatni post autor: Adax82
7 wrz 2014, o 08:03
-
-
Wygenerowanie genów bakteryjnych z podanych primerów
autor: Bezimienna14 » 27 sie 2018, o 22:42 » w Biotechnologia - 0 Odpowiedzi
- 10245 Odsłony
-
Ostatni post autor: Bezimienna14
27 sie 2018, o 22:42
-
-
-
Dlaczego PH wpływa na reakcje redoks?
autor: shreder221 » 24 sty 2017, o 17:25 » w Chemia w szkole i na studiach - 4 Odpowiedzi
- 8236 Odsłony
-
Ostatni post autor: shreder221
24 sty 2017, o 21:34
-
-
- 9 Odpowiedzi
- 28065 Odsłony
-
Ostatni post autor: Giardia Lamblia
26 maja 2016, o 22:22
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości