1. Czy spożycie błonnika w ilości 5g/doba zapobiega otyłości, cukrzycy i nowoworom?
2. Jaki procent zapotrzebowania energetycznego powinny pokrywać węglowodany?
Odpowiedzi już mam, tylko chcę się przekonać o ich prawidłowości. Proszę o jak najszybsze odpowiedzi
Dwa pytania odnośnie żywienia człowieka.
Re: Dwa pytania odnośnie żywienia człowieka.
Wiesz, trudno mi odpowiedzieć na te pytania po biologicznemu, ale mogę Ci odpowiedzieć jako osoba, która co nie co o żywieniu wie.
1. Znacznie za mało. Dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej to ok. 30g.
2. tutaj nie jestem do końca pewna, ale z tego co się orientuję to ok. 12,5 g/100 kcal. A 1g węglowodanów to ok. 4 kcal. Więc będzie ok. 50 kcal.
Czyli wychodzi 50%.
1. Znacznie za mało. Dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej to ok. 30g.
2. tutaj nie jestem do końca pewna, ale z tego co się orientuję to ok. 12,5 g/100 kcal. A 1g węglowodanów to ok. 4 kcal. Więc będzie ok. 50 kcal.
Czyli wychodzi 50%.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Technologia żywności i żywienia człowieka
autor: urwena12 » 14 lip 2017, o 13:21 » w Przewodnik po uczelniach przyrodniczych - 0 Odpowiedzi
- 3107 Odsłony
-
Ostatni post autor: urwena12
14 lip 2017, o 13:21
-
-
- 1 Odpowiedzi
- 1400 Odsłony
-
Ostatni post autor: JanJensen
11 sie 2016, o 21:32
-
- 1 Odpowiedzi
- 11930 Odsłony
-
Ostatni post autor: flavien
9 maja 2016, o 00:16
-
-
Pytanie odnośnie rozprawki j.polski
autor: FokuSmok » 2 maja 2017, o 18:09 » w Matura z innych przedmiotów - 0 Odpowiedzi
- 4609 Odsłony
-
Ostatni post autor: FokuSmok
2 maja 2017, o 18:09
-
-
- 1 Odpowiedzi
- 869 Odsłony
-
Ostatni post autor: eve0341
11 sie 2017, o 19:05
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości