Czy w przewodzie pokarmowym enzymy ulegają trawieniu?
- Fagocytuję
- Posty: 40
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 12:53
Czy w przewodzie pokarmowym enzymy ulegają trawieniu?
Skoro w przewodzie pokarmowym wydzielane są enzymy trawiące białka, to one powinny też rozkładać inne enzymy trawienne oraz siebie nawzajem? Jak więc w ogóle w przewodzie pokarmowym może dochodzić do trawienia?
-
- Posty: 231
- Rejestracja: 25 lip 2012, o 14:10
Re: Czy w przewodzie pokarmowym enzymy ulegają trawieniu?
Enzymy wykazują specyficzność. Znaczy się rozkładają to co mają rozkładać, a nie wszystko na hurra.
- Fagocytuję
- Posty: 40
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 12:53
Re: Czy w przewodzie pokarmowym enzymy ulegają trawieniu?
No jak się przyjmuje pokarm to tam są najróżniejsze białka. Chcesz powiedzieć że enzymy trawiące białka mogą działać na wszystko, tylko nie na inne enzymy trawienne?BialaPanna pisze:Enzymy wykazują specyficzność. Znaczy się rozkładają to co mają rozkładać, a nie wszystko na hurra.
-
- Posty: 231
- Rejestracja: 25 lip 2012, o 14:10
Re: Czy w przewodzie pokarmowym enzymy ulegają trawieniu?
Sprawa jest złożona. Poczytaj i przeanalizuj proces trawienia pokarmu białkowego. A także o samych enzymach. Jeśli nic Ci się nie rozjaśni to podyskutujemy i dojdziemy do jakiś wniosków. Temat jest zbyt obszerny, by streścić go w jednym zdaniu. -)
Ale to dobrze, że zauważasz pewne zależności i pytasz. Zgłębiaj wiedzę.
Ale to dobrze, że zauważasz pewne zależności i pytasz. Zgłębiaj wiedzę.
Re: Czy w przewodzie pokarmowym enzymy ulegają trawieniu?
Pozytywista dobre pytanie
ale spójrz idąc twoim tokiem rozumowania można zadać również pytanie dlaczego pepsyna nie ulega denaturacji skoro jest białkiem przebywającym w żołądku gdzie panuje niskie pH - a na przekór zasadom dopiero przy tak niskim pH pepsyna aktywuje się z pepsynogenu i zdobywa zdolności katalityczne związane to jest jest ze szczegółową budową i właściwościami pepsyny.
Co się jeszcze orientuje ale to jest bardzo niepewne to może ma to też związek z tym że pepsyna dobrze hydrolizuje wiązania peptydowe między aminokwasami aromatycznymi których brak w budowie pepsyny ( ale tego nie wiem czy pepsyna zawiera aminokwasy aromatyczne )
ale spójrz idąc twoim tokiem rozumowania można zadać również pytanie dlaczego pepsyna nie ulega denaturacji skoro jest białkiem przebywającym w żołądku gdzie panuje niskie pH - a na przekór zasadom dopiero przy tak niskim pH pepsyna aktywuje się z pepsynogenu i zdobywa zdolności katalityczne związane to jest jest ze szczegółową budową i właściwościami pepsyny.
Co się jeszcze orientuje ale to jest bardzo niepewne to może ma to też związek z tym że pepsyna dobrze hydrolizuje wiązania peptydowe między aminokwasami aromatycznymi których brak w budowie pepsyny ( ale tego nie wiem czy pepsyna zawiera aminokwasy aromatyczne )
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Tkanki nabłonkowe w przewodzie pokarmowym
autor: mugella » 14 lip 2016, o 13:58 » w Matura z Biologii - 2 Odpowiedzi
- 14765 Odsłony
-
Ostatni post autor: mugella
14 lip 2016, o 17:04
-
-
- 3 Odpowiedzi
- 6305 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
16 wrz 2014, o 10:18
-
-
Mechanika płynów - prędkość przepływu w przewodzie
autor: Tom_gilkowski95 » 17 lip 2017, o 13:21 » w Fizyka i astronomia - 1 Odpowiedzi
- 16450 Odsłony
-
Ostatni post autor: Adax82
22 lip 2017, o 21:51
-
-
-
Różnica między układem a przewodem pokarmowym?
autor: Hymenophyllum » 28 mar 2016, o 11:06 » w Zoologia - 2 Odpowiedzi
- 18381 Odsłony
-
Ostatni post autor: karteczka88
29 mar 2016, o 09:42
-
-
-
Cytryna powoduje odczyn zasadowy w układzie pokarmowym - zadanie
autor: KlaudiaSz » 7 maja 2019, o 13:57 » w Matura z Biologii - 0 Odpowiedzi
- 4117 Odsłony
-
Ostatni post autor: KlaudiaSz
7 maja 2019, o 13:57
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości