Witam !
Zwracam się uprzejmie z pytaniem dotyczącym kwasu askorbinowego. Generalnie interesuje mnie jego wrażliwość na światło sztuczne (świetlówki) oraz temeprature przechowywania i dostęp tlenu. W jakich parametrach tych 3 czynników dochodzi do degradacji kwasu askorbinowego.
Sytuacja pierwsza, kwas przechowywany przez około 72h w przezroczystym worku, jakieś 3 metry pod świetlówkami, w worku nie zawsze szczelnie zamkniętym. (widoczny lekko żółty osad i bryłki).
Potem worek z tym kwasem trafia do mieszalnika w którym miesza się z kilkoma różnymi surowcami (temperatura w mieszarce niekiedy dochodzi do 33 stopni C) i potem w oznaczaniu kwasu w tej mieszance wyniki wychodzą zaniżone, bądź strasznie odbiegają od siebie (3 próby z jednej mieszanki )
Czy ma ta sytuacja i rodzaj przechowywania ma wpływ na degradacje kwasu ?
Zwracam się z pytaniem do Was, bo sam w tej dziedzinie raczej jestem laikiem.
pozdrawiam
kwas askorbinowy
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Żelazo w wodzie a witamina C kwas L-askorbinowy
autor: Zenon Kudlaty » 20 kwie 2017, o 19:23 » w Chemia ogólna - 0 Odpowiedzi
- 7768 Odsłony
-
Ostatni post autor: Zenon Kudlaty
20 kwie 2017, o 19:23
-
-
- 2 Odpowiedzi
- 32774 Odsłony
-
Ostatni post autor: adamantan
3 lip 2017, o 15:37
-
- 1 Odpowiedzi
- 6410 Odsłony
-
Ostatni post autor: 00000000000000000000
16 sty 2019, o 13:51
-
- 1 Odpowiedzi
- 15207 Odsłony
-
Ostatni post autor: dorcia16
15 lis 2016, o 11:10
-
- 21 Odpowiedzi
- 20257 Odsłony
-
Ostatni post autor: Cappy
23 kwie 2017, o 17:59
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości