Strona 1 z 1

Specyficzność enzymów restrykcyjnych

: 13 lis 2016, o 21:02
autor: Restryktaza123
Witam, mam pewien problem z enzymami restrykcyjnymi. W każdej napotkanej przeze mnie publikacji znajduję informacje, że przykładowo enzym EcoRI rozcina sekwencje DNA między guaniną a adeniną w sekwencji: (5)GAATTC(3). Jednakże spotkałam się z zadaniem, w którym poprawa odpowiedź wskazywała na rozpoznawanie powyższej sekwencji również w odwrotnym kierunku (35). Szczerze mówiąc, osobiście się nie zgadzam z tą odpowiedzią. Rozumiem, że EcoRI nie rozpoznaje kierunkowości DNA tak jak np. polimeraza DNA, ale, gdyby naprawdę ciął cząsteczkę w obu kierunkach (53 i 35) powstawałyby lepkie końce zarówno z ogonem 5 i 3, co diametralnie obniżałoby wydajność stosowanych restryktaz. Czy ktoś z państwa posiada informację o specyficzności rozpoznawania sekwencji przez enzymy restrykcyjne lub mógłby wskazać pomocną literaturę?

Re: Specyficzność enzymów restrykcyjnych

: 26 sty 2017, o 11:08
autor: nestormikrobiolog
Wg mnie na dolnej jak najbardziej też w kierunku 5-3 ale nie 3-5 bo wtedy mamy inny układ w przestrzeni, ale zawsze można zapytać specjalistów z Katedry Mikrobiologii UG.