Sok z pokrzywy - zagrożenia ?
: 5 lip 2017, o 21:27
Witam,
Od paru tygodni robię sobie sok ze świeżych pokrzyw używając żeliwnej wyciskarki.
To, co otrzymuję, jest gęstym, zielonym sokiem, który po paru dniach przebywania w lodówce rozwarstwia się na część zieloną (gęsta) oraz na zielony, przejrzysty sok.
Same pokrzywy przed wyciskaniem moczę przez godzinę w wodzie, potem odsączam.
Czy istnieje jakieś zagrożenie istnienia w tym soku jakichkolwiek pasożytów, bakterii, pierwotniaków , etc, mogących zaszkodzić spożywającemu tenże sok ?
Od paru tygodni robię sobie sok ze świeżych pokrzyw używając żeliwnej wyciskarki.
To, co otrzymuję, jest gęstym, zielonym sokiem, który po paru dniach przebywania w lodówce rozwarstwia się na część zieloną (gęsta) oraz na zielony, przejrzysty sok.
Same pokrzywy przed wyciskaniem moczę przez godzinę w wodzie, potem odsączam.
Czy istnieje jakieś zagrożenie istnienia w tym soku jakichkolwiek pasożytów, bakterii, pierwotniaków , etc, mogących zaszkodzić spożywającemu tenże sok ?