Prosiłabym bardzo o pomoc w rozwiązaniu zadań:
w zadaniu 33 nie mogę zrozumieć jak jest możliwe, ze w mianowniku pojawia sie 9? Oto do czego doszłam:
W pokoleniu II wszystkie osoby są heterozygotyczne. I teraz czego nie rozumiem: aby dziecko mogło w ogóle byc chore rodzice z III pokolenia musza byc heterozygotami(bo nie są zamalowane na czarno, wiec nie są chore, czy może właśnie tu leży błąd zadania?

Zadanie 52. Tutaj siadłam zupełnie, dochodzę do wniosku, ze brakuje mi chyba podstawowych pojęć, bo nie wiem o co mnie oni pytają

Idąc już na typowego studenta cwaniaka: o ile w pytaniu 50 wszystko jest jasne, bo częstość wystąpienia choroby czyli q^2 jest 1/2500, wiec wynik dla heterozygot 2pq=1/25 jest ok (chłopaki zaokrąglili 49/1250 do 1/25....???) to tu przy częstości wystąpienia choroby 1/250000 zmienia sie po prostu wynik na 10x mniejszy. Pytam się dlaczego??? Skoro wtedy pytali mnie o nosicieli a tu pytają o wystąpienie choroby. Co w ogóle oznacza pytanie o przybliżoną częstość wystąpienia choroby?
Cóż jeżeli ktoś zrozumie moje problemy z całego tego "bełkotu" będę "dźwięczna" za pomoc

UWAGA: nie ręczę za zaznaczone odpowiedzi na czerwono, coraz bardziej w nie wątpię...