Witamina C

Problemy odchudzania oraz utrzymywania odpowiedniej wagi ciała. Sprawdź jak być FIT, co jeść a czego unikać, jak dobierać dietę.
Dinobryon
Posty: 174
Rejestracja: 11 gru 2006, o 16:33

Witamina C

Post autor: Dinobryon »

Na czym polega proces wzmacniania odporności organizmu dzięki witaminie C?
Awatar użytkownika
tin
Posty: 1491
Rejestracja: 18 lip 2006, o 15:29

Re: Witamina C

Post autor: tin »

Witamina C (Kwas askorbowy): uczestniczy w produkcji przeciwciał podnosząc odporność organizmu, zapewnia prawidłową strukturę włókien kolagenowych, zmniejsza tym samym przenikanie drobnoustrojów chorobotwórczych do wnętrza organizmu. Działa przeciwutleniająco (usuwa wolne rodniki - chroni organizm przed starzeniem i uszkodzeniem komórek).
To z opakowania jednego z leków dostępnych w Polsce
Awatar użytkownika
MiRACiDiUM
Posty: 892
Rejestracja: 20 wrz 2005, o 01:00

Re: Witamina C

Post autor: MiRACiDiUM »

tin pisze:zapewnia prawidłową strukturę włókien kolagenowych
Jak wiecie pewnie, kolagen posiada charakterystyczną strukturę. Witamina C pełni funkcję kofaktora w reakcji hydroksylacji proliny przy przekształcaniu prokolagenu do kolagenu, dodatkowe grupy hydroksylowe pozwalają na wytworzenie dodatkowych wiązań wodorowych.
Wiecie, że dla większości zwierząt kwas askorbinowy nie jest witaminą? Oprócz człowieka kwasu askorbinowego nie wytwarzają świnki morskie i naczelne. Brakuje nam enzymów: reduktazy D-glukuronowej i oksydazy alfa-gulono-beta-laktonowej, dzięki którym możliwa jest synteza witaminy C z glukozy.
Dinobryon
Posty: 174
Rejestracja: 11 gru 2006, o 16:33

Re: Witamina C

Post autor: Dinobryon »

Aha a tak poza konkursem jaka dawka witaminy C jest już niebezpieczna dla przeciętnego człowieka o przeciętnym wzroście i przeciętnej wadze i jakie są objawy przedawkowania. Jaka to będzie dawka w cytrynach, bo zacząłem ich jakiś czas temu używać zamiast soku do wody także że dziennie dwie spokojnie mi schodzą. Gdzieś czytałem że nie powinno się 5 cytryn dziennie przekraczać. Fałsz czy Prawda czy 5 to może już przegięcie?
Awatar użytkownika
MiRACiDiUM
Posty: 892
Rejestracja: 20 wrz 2005, o 01:00

Re: Witamina C

Post autor: MiRACiDiUM »

Witamina C nie jest bardzo toksyczna w dużych dawkach. Przyjmowanie codziennie dużych dawek kwasu askorbinowego może prowadzić do biegunki i stanów zapalnych żołądka i jelit, słyszałem też, że może sprzyjać tworzeniu kamieni moczowych w nerkach. Dzienne spożycie witaminy C powinno wynosić ok. 60-70 mg.
W cytrynach wcale witaminy C nie jest tak dużo, przynajmniej w porównaniu z natką pietruszki czy owocami dzikiej róży. Nie zawsze to co kwaśne, zawiera dużo witaminy C. Kiszenie kapusty, mrożenie warzyw obniża zawartość tej witaminy. Jak się wrzuci plasterek cytryny do gorącej herbaty, to też nie za wiele jej zostanie. Ogórki zawierają bardzo dużo enzymu oksydazy askorbinianowej, która utlenia kwas askorbinowy do kwasy dehydroaskorbinowego, więc nie powinno się łączyć ogórków z innymi warzywami, jeśli zależy nam na zawartości witaminy C.

[ Dodano: Pon Cze 04, 2007 01:01 ]
Jeszcze dodam, że cytryna zawiera przeciętnie 30-50 mg kwasu askorbinowego w 100g świeżej masy.
kościa
Posty: 64
Rejestracja: 12 sty 2007, o 23:09

Re: Witamina C

Post autor: kościa »

slyszalam ze witamine C trudno przedawkowac ale jak sie to juz komus przytrafi to moze prowadzic do nerwicy jelit (zespol jelita nadwrazliwego).
Awatar użytkownika
dawidw
Posty: 797
Rejestracja: 10 mar 2007, o 17:39

Re: Witamina C

Post autor: dawidw »

Ja również słyszałem powyższe informacje, ale także slyszalem od dobrej lekarki, ze witaminy C nie można przedawkować.
Awatar użytkownika
MiRACiDiUM
Posty: 892
Rejestracja: 20 wrz 2005, o 01:00

Re: Witamina C

Post autor: MiRACiDiUM »

dawidw pisze:witaminy C nie można przedawkować.
Wszystko można przedawkować. tyle, że witamina C nie jest toksyczna i jest szybko wydalana, głównie z moczem.
Awatar użytkownika
DMchemik
Posty: 4052
Rejestracja: 26 wrz 2006, o 23:43

Re: Witamina C

Post autor: DMchemik »

MiRACiDiUM pisze: Jeszcze dodam, że cytryna zawiera przeciętnie 30-50 mg kwasu askorbinowego w 100g świeżej masy.
a czym to jest wobec owoców dzikiej róży, która jej zawiera ok. 800 mg na 100g masy, nawet czerwona porzeczka jest daleko przed cytryną, papryka zawiera ok 10 razy więcej niż cytryna a rekord należy do róży pomarszczonej: ok. 4700 mg wit. C na 100g masy, czyli ok 100 razy więcej niż w witaminodajnej cytrynie. Nie wiem skąd ślepa wiara ludzi, że jak coś kwaśne to zawiera dużo witaminy C, skoro to nie ona nadaje kwaśny smak (bo jest jej zbyt mało), tylko zwykle kwas cytrynowy lub czasem jabłkowy, chyba dlatego, że tabletki wit. C też mają kwaśny smak. Smak przetworom kiszonym nadaje kwas mlekowy a nie ta witamina, pozatym jako rozpuszczalna w wodzie to większość wit C przechodzi do soku, a sporo ludzi wylewa sok z kiszonej kapusty. Nie jest też prawdą, że soki zawieraja najwięcej witamin, bo większość witaminy ulega rozkładowi podczas ogrzewania (np podczas parowania soku i pasteryzacji), również kontakt z metalami katalizuje utlenienie, więc witaminy niewiele zostaje a smak zawdzięczamy kwasom owocowym już wspomnianym.
Awatar użytkownika
dziewanna
Posty: 224
Rejestracja: 19 maja 2007, o 09:32

Re: Witamina C

Post autor: dziewanna »

Roza chinska ma tez 40% wiecej witaminy C niz dzika roza (szypszyna), ale nie tylko np jarzebina (jarzab) oraz inne rosliny, nie wspominajac juz o dodatkowych wlasciwosciach leczniczych.
biolga
Posty: 659
Rejestracja: 7 kwie 2007, o 14:50

Re: Witamina C

Post autor: biolga »

Ostatnio na lekcji moja nuczycielka powiedziała, że są podejrzenia, że wit. C może wcale nie wzmagać systemu odpornościowego
Awatar użytkownika
tin
Posty: 1491
Rejestracja: 18 lip 2006, o 15:29

Re: Witamina C

Post autor: tin »

Możesz rozwinąc
biolga
Posty: 659
Rejestracja: 7 kwie 2007, o 14:50

Re: Witamina C

Post autor: biolga »

Nie mogę, bo tylko tyle powiedziała
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości